Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Erilaiset väyläinvestoinnit vaikuttavat nousseen esille voimakkaasti meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa. Lehtitiedon mukaan tuleva hallitus aikoo edistää kolmea uutta nopeaa junarataa sekä muiden väylien rakentamista ja korjaamista sadoilla miljoonilla euroilla (Helsingin Sanomat 16.5.). Ideat ovat mitä kannatettavimpia.

Erityisen suurena ilonaiheena on pidettävä sitä, että hallitusneuvotteluissa puhutaan ääneen Itäradasta. Aikaisemmin hanketta on tosin kaavailtu valmisteltavaksi parlamentaarisessa ohjausryhmässä, mutta tuskinpa hallituksen aikeisiin kenelläkään Vuoksen vesistöalueen kansanedustajalla on asiaan vastaansanomista pienen muotovirheen vuoksi.

Kokemus politiikan kiemuroista on histo­rian saatossa kuitenkin osoittanut, että mikään ei ole niin epävarmaa kuin varma ja mikään lupaus ei ole totta ennen kuin nuija on viimeisenkin kerran asiassa pöytään kopsahtanut. Siksi esimerkiksi Savo-Karjalan kansanedustajien on ilmoitettava hanakasti yhtenäisenä joukkona, että Itärata-aikeisiin on sisällytettävä nopeat yhteydet vähintään Kuopioon ja Joensuuhun asti, mutta mielellään aina Kainuuseen saakka.

Tärkeintä on huolehtia siitä, että Itärata pääsee toteutuslistalle jakamaan suunnittelurahoja eli tunnin junien kanssa samalle viivalle.

Ei ole tarkasti tiedossa, mitä kautta Itärajan linjaus mahdollisesti kulkisi. Suuntaa antava 1,7 miljardin euron hintalappu kertoo, että noin kolmen tunnin yhteys Kuopioon ja Joensuuhun olisi rahalla saavutettavissa. On sitten myöhemmän harkinnan paikka, kulkeeko Itärata lentoaseman kautta vai suoraan Helsinkiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.