Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Erilaiset väyläinvestoinnit vaikuttavat nousseen esille voimakkaasti meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa. Lehtitiedon mukaan tuleva hallitus aikoo edistää kolmea uutta nopeaa junarataa sekä muiden väylien rakentamista ja korjaamista sadoilla miljoonilla euroilla (Helsingin Sanomat 16.5.). Ideat ovat mitä kannatettavimpia.

Erityisen suurena ilonaiheena on pidettävä sitä, että hallitusneuvotteluissa puhutaan ääneen Itäradasta. Aikaisemmin hanketta on tosin kaavailtu valmisteltavaksi parlamentaarisessa ohjausryhmässä, mutta tuskinpa hallituksen aikeisiin kenelläkään Vuoksen vesistöalueen kansanedustajalla on asiaan vastaansanomista pienen muotovirheen vuoksi.

Kokemus politiikan kiemuroista on histo­rian saatossa kuitenkin osoittanut, että mikään ei ole niin epävarmaa kuin varma ja mikään lupaus ei ole totta ennen kuin nuija on viimeisenkin kerran asiassa pöytään kopsahtanut. Siksi esimerkiksi Savo-Karjalan kansanedustajien on ilmoitettava hanakasti yhtenäisenä joukkona, että Itärata-aikeisiin on sisällytettävä nopeat yhteydet vähintään Kuopioon ja Joensuuhun asti, mutta mielellään aina Kainuuseen saakka.

Tärkeintä on huolehtia siitä, että Itärata pääsee toteutuslistalle jakamaan suunnittelurahoja eli tunnin junien kanssa samalle viivalle.

Ei ole tarkasti tiedossa, mitä kautta Itärajan linjaus mahdollisesti kulkisi. Suuntaa antava 1,7 miljardin euron hintalappu kertoo, että noin kolmen tunnin yhteys Kuopioon ja Joensuuhun olisi rahalla saavutettavissa. On sitten myöhemmän harkinnan paikka, kulkeeko Itärata lentoaseman kautta vai suoraan Helsinkiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.