Puhekoe paikallaan

Lukion kielten kokeeseen on tulossa suullisen kielitaidon koe. Eduskunnan sivistysvaliokunta on hyväksynyt yksimielisesti esityksen lukiolain muuttamisesta siltä osin. Suullisen kielitaidon kokeen laatimisesta vastaa Opetushallitus ja se on tarkoitus ottaa käyttöön syyslukukauden alusta 2010.

Itse asiassa on hämmästyttävää ja merkittävä puute, että kirjallisen osaamisen ja kuullun ymmärtämisen lisäksi suullisen osaamisen arviointia ei ole erikseen. On äärimmäisen tärkeää ymmärtää vierasta kieltä puhuttuna ja kirjoitettuna, mutta aivan yhtä tärkeää on osata ilmaista itseään puhumalla vieraalla kielellä. Tunnetusti monet vieraat kielet, jopa eniten opiskeltu englanti, taipuvat työläästi suomalaisen suuhun.

Ennen uudistuksen voimaantuloa opettajien on saatava riittävästi täydennyskoulutusta ja hallitus onkin varautunut siihen. Täydennyskoulutuksesta arvioidaan syntyvän noin miljoonan euron kustannukset.

Sivistysvaliokunta painottaa aiheellisesti, että opiskelijoita on kohdeltava yhdenmukaisesti ja heidän on saatava saman verran opetusta asuinpaikasta riippumatta. Ryhmäkokojen on oltava riittävän pieniä. Tämä on aivan ehdoton edellytys, jotta jokainen oppilas saisi riittävästi harjoitusta. Pari kolme lausetta tai puheenvuoroa oppitunnin aikana ei riitä. Suuressa ryhmässä on vaara, että osa oppilaista heittäytyy kuuntelijoiksi.

Suullisen kielitaidon harjoittaminen vaatii paneutumista, työtä ja aikaa. Opettajan on kyettävä rohkaisemaan ujoimpiakin oppilaita avaamaan suunsa. Henkinen kynnys puhua vierasta kieltä saattaa olla korkeakin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.