Puhtaasti Kuopioon

Puhtaus ei ole vain puoli ruokaa, vaan ainakin Ark Therapeuticsin tapauksessa se on myös puoli lääkettä.

Kuopion yliopiston biotieteitten tutkimusten pohjalle rakentunut suomalais-englantilainen geenilääkkeitten valmistaja on globaali yritys, jonka osakkeet noteerataan Lontoon pörssissä. Yrityksen tuotannolle olisi ollut varmasti ottajia maailmalla, mutta äärimmäistä puhtautta edellyttävät toimitilat rakennettiin kuitenkin Kuopion Savilahteen - samaan paikkaan, jossa ovat siis myös Ark Therapeuticsin suomalaiset tutkimukselliset ja henkiset juuret.

"Liian kaukana, liian vaikea, liian iso ja liian kallis". Siinä Ark Therapeuticsin pääjohtajan Nigel Parkerin mainitsemia syitä, miksi tuotantotiloja ei sijoitettu suureen maailmaan Englantiin tai Yhdysvaltoihin.

Microtekniaan yhteyteen sijoitettu 550 neliön täysin puhdas tehdastila ei ole koolla pilattu eikä tarjoa ensi vaiheessa työpaikkojakaan kuin alun toistakymmentä. Ark Therapeuticsin tehdasratkaisulla on kuitenkin Kuopiolle iso henkinen merkitys: yliopiston geenitutkijat ovat tehneet sairauksien syitä setviessään erinomaista työtä ja kaupunki on kilpailukykyinen myös tuotannon näkökulmasta.

Geenilääkkeitten kuten myös perinteisten lääkkeitten kehittäminen on äärimmäisen pitkäjänteistä, hidasta ja myös kallista toimintaa. Yliopiston AIV-instituutti on kohdannut takavuosina arvostelua jopa yliopiston sisällä, mutta tutkimusta on jatkettu määrätietoisesti. Takaiskujakin on tullut.

Ark Therapeuticsin tehdasratkaisu osoittaa, että kärsivällisyys kannattaa. Biotieteissä ja niitten käytännön sovellutuksissa Kuopio kulkee etujoukoissa - pienin askelin, mutta johdonmukaisesti eteenpäin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.