Puijon kehittämisessä on jo päästävä sanoista tekoihin

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti maanantaina äänestyksen jälkeen, että Puijon golfkenttää ei kehitetä.

Jos joku kysyy, oliko päätös hyvä vai huono, demokraattisessa järjestelmässä siihen on helppo nyt vastata: päätös oli hyvä äänin 37–28.

Golfkiistelyn varjoon jäi Puijon kannalta paljon suurempi asia eli Puijon hoito- ja käyttösuunnitelman täytäntöönpano. Se on nyt hyväksytty muuten, mutta golf siihen ei kuulu.

Golfilla olisi kenties ollut sijansa Puijolla, jos se olisi tehty hyvin. Ehkä suurin heikkous aikeissa oli se, että lähes kaikki muu tekeminen tuntui monen mielestä olevan golfille alisteista.

Joka tapauksessa asiaa ei pidä enää märehtiä.

Katse on suunnattava eteenpäin, koska muutoin Puijon suunnitelmia vatvotaan jälleen niin pitkään, että jäljelle jää vain iso pino paperia virastojen nurkkiin pölyttymään. Niin on tapahtunut ennenkin.

Konttilan tila on kehittämisen näkökulmasta keskeisellä paikalla. Noin 30 vuotta sitten sen seutuville puuhattiin hotellia. Silloin Konttilan pelloilla laidunsi vielä lehmiä.

Sittemmin Konttilan rakennuksia on korjattu yli 200000 eurolla, joten jos jotakin vanhaa on jäljellä, se on lähinnä seinähirsissä. Kulttuurihistoriallista arvoa sillä on ainoastaan siinä tapauksessa, että siinä pidetään yllä perinteitä ja silloin siitä ei ole matkailulliseksi vetonaulaksi. Tämänhetkinen tilanne ei ole muutoinkaan tyydyttävä. Yrittäjyys tilalla on harrastusluonteista, mistä kertoo tilan vuosivuokra 300 euroa.

Puijon kehittämisen suurin haaste on siinä, että alueesta pitäisi saada kunnon matkailukohde niin kuin se oli joskus silloin kun näkötornit olivat muotia. Maisemat eivät vain enää yksin vedä. Pitäisi olla jotakin sellaista, mitä ei ole muualla. Nykyisellään Puijo on matkailukohteena vain varjo entisestä, koska kuopiolaiset ovat omineet sen omaksi luontokeitaakseen. Se on kuitenkin kansallisomaisuutta.

Kuopion Luonnon Ystävien yhdistys esitti Puijolle funikulaaria. Suomessa funikulaareja on muutamia, esimerkiksi Kolilla. Virkamiehistössäkin vaijerijunaa pidetään miettimisen arvoisena ideana, mutta junan lähtöpiste pesäpallostadionin liepeillä ei välttämättä palvelisi matkailijoita toivotusti. Jos yhdistyksen ajatus kuntourheilukeskuksesta toteutuisi ja tekojäärata, Puijon juureen syntyisi todellinen urheilulaakso.

Funikulaaristakaan ei ole iloa, ellei Puijolta näe mihinkään. Asiaan on luvassa muutos nyt kun valtuusto on hyväksynyt täytäntöönpanosuunnitelmat. Leimakirves alkaa heilua näillä näkymin heti alkuvuodesta.

Myös toinen yhdistyksen ehdotus on hyvä: Puijon laelle perustettaisiin opastus- ja luontokeskus. Sellaisia on eri puolilla Suomea ja ne ovat osoittautuneet vetovoimaisiksi. Myös ehdotukset Antikkalan rinteeseen rakennettavasta rinnekahvilasta ja kioskista vaikuttavat lupaavilta samoin kelkkarata Antikkalan rinteeseen. Ehdotukset luovat mahdollisuuksia myös yrittäjyydelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.