Puijon kisojen kujanjuoksu

Kansainvälisen Hiihtoliiton FISin kongressi lyö tänään perjantaina Kroatian Dubrovnikissa lukkoon mäkihypyn maailmancupin kalenterin ensi talven osalta.

Puijolle on varsin pitkälle menevissä suunnitelmissa hahmoteltu isännöitäväksi maaliskuussa hypättävää kilpailua. Puijon isännyys ei kuitenkaan vielä ole kirkossa kuulutettu.

FIS:n itävaltalainen mäkikoordinaattori Walter Hofer oli maaliskuussa tyytyväinen näkemäänsä, kun maailmancupin sirkus palasi vuoden poissaolon jälkeen Puijolle.

Järjestelyt sujuivat aikaisempaa paremmin, väkeä oli montussa mukavasti ja olosuhteiden eteenkin oli ponnisteltu hartiavoimin.

Parempaan suuntaan kehitelty tapahtuma oli vain osa totuutta.

Puijolla hypätään varmasti ensi vuonnakin, jos se on kiinni maaliskuisen kilpailun onnistumisesta tapahtumana.

Mitalilla on kuitenkin valitettavasti myös kääntöpuoli.

Puijon kisat tuottivat ruman, runsaan 180000 euron tappion, joka kasaa valtavan haasteen Puijon Hiihtoseuran tulevaisuudelle ja Puijon kisojen jatkolle.

Rästien hoitaminen saataviaan odotteleville maakunnan yrityksille on helpommin sanottu kuin tehty.

Tappion suuruus on sitä luokkaa, että talouden oikaiseminen pidemmälläkin aikajänteellä on erittäin vaikeaa.

Puijon kisojen jatko mäkihypyn maailmancupissa olisi joka tapauksessa tärkeää suomalaiselle mäkihypylle ja Kuopiolle.

Kamppailu kilpailujen järjestämisoikeuksista on kovaa, ja pääsy takaisin järjestäjäpaikkakuntien joukkoon vaatisi toisen putoamisen jälkeen jo pienen ihmeen.

Jos paikka FIS:n kalenterissa varmistuu, vastuu kunniakkaiden perinteiden vaalimisesta on järjestävän seuran lisäksi meillä savolaisilla ja ennen kaikkea maakunnan yrityksillä. Markkinataloudessa lait ovat kuitenkin ankarat.

Nyt nähdään, kuinka paljon savolaiset haluavat tulevaisuudessakin nähdä maailmancupin mäkikilpailuja Puijolla. Vuonna 2016 täällä juhlittaisiin Puijon kisojen 100-vuotista taivalta.

Olisi sääli, jos kisojen noste ei kantaisi sinne.

Kaupungin rooli Kuopiossa järjestettävissä tapahtumissa on jokseenkin epäselvä.

Kaupungin päätös olla lähtemättä paikkaamaan Puijon kisojen tappioita on ymmärrettävää. Talous on tiukilla, ja kaupungin on karsittava kuluja kaikilla sektoreilla.

Siihen kuvaan tappioiden paikkaaminen jälkikäteen sopisi huonosti, eikä olisi omiaan lisäämään myönteistä ilmapiiriä tapahtuman ympärillä. Kaupungin asenne täällä järjestettäviin tapahtumiin on kuitenkin kokonaisuudessa outo.

Toisaalta kaupunki hamuaa tapahtumien tuottamia runsaan 35 miljoonan euron vuosittaisia vaikutuksia, mutta toisaalta se on tyly tukipolitiikassaan.

Ilman sarvia ja hampaita voi sanoa, ettei kaupunki selvästikään ymmärrä täysin täällä järjestettävien erilaisten tapahtumien hyötyjä.

Kaupunki ei tue tapahtumia kovin reippaasti taloudellisesti, ja toisaalta kuristaa niitä kovilla vuokrilla.

Tapahtumat, jotka tuovat vieraita kaupunkiin, piristävät toimeliaisuutta monin tavoin. Lisääntynyt pöhinä tuo kaupungille ja yrityksille runsaasti myönteisiä vaikutuksia. Talous saa kaupunkiin jätettyjen eurojen myötä mukavan piristysruiskeen, ja se johtaa helposti myönteiseen kierteeseen.

Lahden takana Göteborgissa tämä on ymmärretty. Kaupungissa on erillinen organisaatio, jonka ainoana tehtävänä on haalia kaupunkiin tapahtumia.

Tulokset ovat olleet erinomaisia.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.