Puita myydään rajojen yli

Jo on aikoihin eletty, voi sanoa puukaupan nykytilanteesta: Suomesta viedään puuta Ruotsiin, mutta sieltä myös tuodaan puuta Suomeen.

Pohjois-Suomen kuitupuumarkkinat ovat tukossa, ja niinpä havukuitua viedään tänä vuonna 300000 kuutiota Ruotsiin, missä siitä irtoaa parempi hinta. Kuljetusmatkat ovat saattaneet olla jopa 500 kilometriä.

Selitys on kruunun kurssi, joka tekee puun viennistä kannattavaa. Tarkkoja hintaeroja on vaikea arvioida, koska ruotsalaiset mittaavat puun tilavuuden kuoren alta ja suomalaiset päältä. Onpa julkisuudessa tarjottu sellaistakin selitystä rajanylityskaupoille, että tuomalla puuta Suomesta ruotsalainen teollisuus voi tinkiä sikäläisen puun hintaa alas.

Puun tuonti Suomen lähialueilta kuten Ruotsista selittyy puolestaan sertifiointieroilla. Suomen metsistä 95 prosenttia on PEFC-sertifioinnin piirissä, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi UPM:n pitää ostaa FSC-sertifioituja puita Ruotsista saadakseen valmistettua eurooppalaisten asiakkaiden vaatimia tuotteita.

Epäilemättä osa asiakkaista osaa vaatia FSC-merkintää, mutta puun tuonti ulkomailta siitä syystä kuulostaa markkinointitempulta.

Vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että PEFC on tainnut hävitä kilpailun FSC:lle. Metsänomistajille järjestelmän muutoksella tuskin on suurta merkitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.