Pula ehdokkaista ei vielä haittaa kuntademokratiaa

Kuntavaalien ehdokasasettelu tuntuu olleen erityisen vaikeaa suurille puolueille, joilta puuttuu vielä tuhansia ehdokkaita verrattuna viime vaalien ehdokasmääriin tai asetettuihin tavoitteisiin (Kuntalehti 21.2.). Nyt on loppukirin aika, sillä puolueiden ja valitsijayhdistysten tulee toimittaa ehdokaslistansa kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään ensi tiistaina kello 16 mennessä eli 40. päivänä ennen vaalipäivää.

Kuntalehden uutisen mukaan suurimmilla kuntapuolueilla keskustalla, kokoomuksella ja sosiaalidemokraateilla on kullakin koossa yli 5000 ehdokasta. Vaikka määrät tuntuvat suurilta, pitää muistaa, että keskustalla oli viime kerralla yli 8 400 ehdokasta, kokoomuksella lähes 6 900 ja sosiaalidemokraateilla noin 7 000. On jokseenkin selvää, että edellisvaalien ehdokasmääriin ei yllä kolmikosta yksikään puolue. Perussuomalaisetkaan eivät usko saavansa viime vaalien lähes 4 400 ehdokasta kokoon. Vasemmistoliitto luottaa, että puolue yltää 3 500 ehdokkaaseen viime vaalien tapaan. Vihreät uskovat viime kerran 2 300 ehdokkaan määrän ylittyvän.

Puolueet voivat asettaa ehdokkaita 1,5 kertaisesti valtuutettujen määrään verrattuna. Esimerkiksi Kuopiossa täysi lista on 88 ehdokasta.

Pohjois-Savossa keskusta arvioi saavansa kokoon 90 prosenttia viime vaalien ehdokasmäärästä, joka oli 560. Laskua selittää pitkälle se, että Maaninka ja Juankoski ovat liittyneet osaksi Kuopiota. Pulmia ehdokashankinnassa puolueella on ollut Rautavaaralla ja Tervossa. Kuopioon tulee täysi lista.

Kokoomus yltää maakunnassa noin 80 prosenttiin asetetusta ehdokasmäärätavoitteesta. Kuopiossa puolueella on täysi lista. Varkaudessa puolue katsoo saaneensa hyvin ehdokkaita ja samoin Kiuruvedellä. Pienissä kunnissa ehdokasasettelu on ollut vaikeaa, esimerkiksi Nilakan alueen kunnissa. Sosiaalidemokraateilla tuntuu olevan jokseenkin sama tilanne: Kuopiossa täysi lista ja Varkaudessa menee hyvin. SDP:n vaikeudet keskittyvän Ylä-Savon pieniin kuntiin ja Koillis-Savoon.

Maakunnan perussuomalaiset tavoittelivat viime vaalien ehdokasmäärää, joka oli 260. Yli 200 ehdokasta listoille nousee, mutta viime vaalien määrä jää haaveeksi. Kuntakohtaiset vaihtelut ovat kuitenkin olleet suuria, sillä esimerkiksi Tuusniemellä perussuomalaisilla on liki kolminkertainen määrä ehdokkaita viime vaaleihin verrattuna. Kuopiossa ehdokkaita oli viimeksi 80, mutta nyt määrä ei toteudu.

Nykyajalle tyypillistä on, että ehdokkuudesta kieltäytymisen yleisin perustelu on asioiden tärkeysjärjestys. Henkilökohtaiseen ajankäyttöön eivät mahdu yhteiset asiat ja tylsiltä vaikuttavat iltamenot. Se on sääli.

Piiritoimistojen edustajien arviot silti todistavat, että kuntavaaleista tulee ihan kunnon vaalit Pohjois-Savossa, sillä vaikeudet ehdokashankinnassa eivät tunnu vaikuttaneen ehdokkaiden laatuun. Ehdokasasettelusta voidaan siten vetää johtopäätös, että pula ehdokkaista ei ole missään tapauksessa niin kova, että se haittaisi kuntademokratian toteutumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.