Puoli miljardia on pikkuraha

Loppukesän ja alkusyksyn aikana Suomessa nähtiin taas kerran suuren luokan poliittista draamaa, kun johtavat hallituspuolueet etsivät sopua vanhusten laitoshoidon vaatimista lisärahoista – muutamista kymmenistä miljoonista euroista.

Ihmisten hoitaminen on kallista ja joittenkin mielestä jopa turhan kallista. Mutta köyhyys katoaa hetkessä, kun on kyse koneista ja tekniikasta. Helsingin Sanomain uutisen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirit ovat hankkimassa uutta Apotti-tietoverkkoa, jonka hinnaksi on laskettu 500 miljoonaa eli puoli miljardia euroa.

Tietokonealan ammattilaisetkin ovat ihmeissään kalliista kustannuksista, mutta lopputulos on eittämättä se, että verkko rakennetaan. Jos ja kun samankaltainen järjestelmä ulotetaan koko maahan, kuten tavoite on, puhutaan jo liki parin miljardin investoinnista.

Tietokoneitten pitäisi periaatteessa laskea tuotantokustannuksia. Ja niin ne tekevätkin, jos puhutaan vain työvoimakustannuksista. Tietotekniikan avulla ja varjolla valtakunnassa on lopetettu tuhansia ja taas tuhansia työpaikkoja.

Yhteiskunnasta tulee kuitenkin hyvin haavoittuvainen, jos se rakennetaan pelkästään koneitten ehdoin. Pääkaupunkiseudun sairaanhoidon yhtenäisverkkohanke kertoo, miten kansainväliset tietokoneyhtiöt rahastavat armotta asiakkaitaan. Näillä kun on vain yksi vaihtoehto: maksaa, mitä pyydetään.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.