Puoli vuotta kapinaa

On kulunut vain puoli vuotta siitä, kun Lähi-idän kapina-aalto sai alkunsa Tunisiasta ja levisi sieltä muihin maihin. Miltä tilanne näyttää nyt tässä maailmankolkassa? Voiko arvioida, mihin nämä "arabimaiden demokratian kevääksi" kutsutut dramaattiset tapahtumat johtavat? Ovatko arabimaat menossa kohti kesää tai kenties myrskyistä syksyä ja talvea?

Tilanne on erilainen eri maissa. Erityisesti Syyriassa ja Libyassa, mutta myös Jemenissä on käynnissä verinen valtataistelu nykyhallinnon ja sen eroamista vaativien ryhmien välillä. Näiden yhteenottojen lopputulos on vielä epäselvä. Tosin Libyan Muammar Gaddafin mahdollisuudet pysyä vallassa ovat minimaaliset, kun ottaa huomioon, että hänellä on vastassaan libyalaisten kapinallisten lisäksi Naton ilmaoperaatio.

Syyriassa Bashar al-Assad pitää puoliaan tukahduttamalla armeijan avulla raa'asti ja estottomasti siviiliväestön kuohunnan. Tällä viikolla Jisr al Shoughourin kaupungissa sotilaat kapinoivat ensimmäistä kertaa. Armeija teki sinne suuren kostoiskun, mistä syystä tuhannet asukkaat pakenivat Turkkiin.

Vaikka syyrialaisten enemmistö ei osallistu aktiivisesti kapinointiin, kapinoijat eivät ole antaneet mitään merkkejä siitä, että he olisivat luopumassa Assadin hallinnon vastaisesta taistelusta.

Tilanne on täysin toinen Egyptissä ja Tunisiassa, jotka ovat vallankumouksen jälkeisen vaiheen alussa. Se ei tarkoita, että maissa tapahtuneiden mullistusten lopputulos olisi sen selkeämmin ennustettavissa.

Arvaamaton Egypti Egyptin tilanne on erittäin monimutkainen ja täynnä vastakohtaisia ja ennalta arvaamattomia tekijöitä. Ei ole varmaa, että syyskuulle suunnitellut parlamenttivaalit toteutuvat silloin, sillä maan tilapäiseen sotilashallintoon kohdistuu parhaillaan kovaa painostusta lykätä vaaleja vähintään muutamalla kuukaudella.

Vaatimuksen taustalla ovat poliittiset ryhmät, jotka ovat vallankumouksen vanavedessä perustamassa poliittisia puolueita. Ne tarvitsevat lisää aikaa perustaakseen tehokkaan puoluekoneiston parlamenttivaaleja ja hieman myöhemmin presidentinvaaleja varten. Sama koskee tietyssä määrin jo olemassa olevia puolueita, joiden toimintaa Hosni Mubarakin hallinnon aikana voimakkaasti rajoitettiin.

Poikkeus on islamilainen Muslimiveljeskunta, jota oli kielletty perustamasta poliittista puoluetta, mutta jolla oli hyvin organisoitu piilopuolue. Siksi veljeskunta on valmis vaaleihin ja vastustaa niiden siirtämistä.

Islamistit ovat jakautuneet. Osa veljeskunnan nuoremmista jäsenistä vaatii selkeämpää tukea demokratialle kuten lisää oikeuksia naisille ja vähemmän voimakasta teologista suuntautumista. He suunnittelevat omaa puoluetta.

- Muslimiveljeskunta ei ole luopunut vaatimuksesta ottaa käyttöön islamin uskonnollinen sharialaki, mutta tätä tavoitetta on pidetty vähemmän esillä vaalitaktisista syistä, katsoo Tel Avivin yliopiston Egyptin tutkija, tohtori Mira Zoref.

Jyrkät salafistit Salafistit ovat toinen ääri-islamilainen liike, joka vastustaa kaikkia demokratian muotoja. He vastustavat myös kaikkia kompromisseja islamin tulkinnassa ja ovat tässä suhteessa lähellä al-Qaidaa, mutta torjuvat väkivallan. Salafisteilla on vaikutusvaltaa Egyptissä ja he ovat nyt päättäneet osallistua politiikkaan ja aikovat perustaa puolueen.

- Nuoret, koulutetummat ja maallistuneemmat yhteiskuntaluokat, jotka sytyttivät kapinaliekit, ovat myös voimakkaasti jakautuneet. Ne eivät tähän mennessä ole onnistuneet löytämään houkuttelevaa johtajahahmoa ja niiden mielipiteet ovat eri suuntaisia, Mira Zoref toteaa.

Taloudella tulee olemaan ehkä ratkaiseva rooli siinä, onnistuuko Egyptin vallankumous navigoimaan maan turvalliseen "satamaan" vai ajaako se karille ja torpedoi aikeen viedä Egypti itsevaltiuden pakkopaidasta vapaampaan, demokraattiseen suuntaan.

Haaste on uskomattoman suuri. Mubarakin aikana maan talous syvensi köyhien ja rikkaiden välistä kuilua ja rohkaisi korruptiota, mutta on nyt vallankumouksen jälkeen kriisissä.

Turistit kaikonneet Turistien määrä on laskenut jyrkästi, villit lakot ja muut tuotantokatkokset ovat lisääntyneet. Samanaikaisesti väestön odotukset työttömyyden vähentymisestä ja palkkojen korotuksista ovat kasvaneet vauhdilla, eikä maan talous seuraavien vuosien aikana kykene täyttämään niitä.

- Kuilu odotusten ja todellisuuden välillä voi pahimmassa tapauksessa johtaa katastrofiin, jos Egypti ei saajaa laajaa taloudellista apua ulkoapäin, Zoref sanoo. Presidentti Barack Obaman aloite taloudellisesta apuohjelmasta Egyptille ja Tunisialle on saanut muun muassa G8-maiden ja Maailmanpankin tuen. Sillä voi olla tärkeä osa yrityksessä vahvistaa näiden maiden kykyä kohdata nämä suuret haasteet.

Kapina-aallot ovat eri suuruisina saavuttaneet useimmat arabimaat. Bahrainissa sunnihallitus on kovin ottein kohdannut kapinoivan shiiaenemmistön, jota Iran tukee. Bahrain sai kapinan kukistamisessa sotilasapua Saudi-Arabialta.

Molemmat maat kuuluvat Öljyemiraattivaltioiden yhteistyöelimeen GCC:hen. Saudi-Arabiassa kuohuu pinnan alla. Naisten ajokieltoa kohtaan protestoinut mielenosoitus on ensimmäinen uskalias askel äärikonservatiivista hallintoa vastaan.

Jordania ja Marokko ovat tähän asti säästyneet suuremmilta levottomuuksilta. Nyt on puhuttu vaihtoehdosta, että ne liittyisivät GCC:hen mahdollisilta tulevilta vaaroilta suojautuakseen.

Palestiina odottaa Palestiinalaiset ovat toistaiseksi seuranneet arabimaailman draamaa passiivisesti. Toukokuussa Syyriassa asuvat palestiinalaiset pakolaiset yrittivät, luultavasti Assadin aloitteesta, ylittää Israelin rajan Golanin alueella ja osittain onnistuivatkin siinä.

Palestiinalaiset suunnittelevat syksyllä julistavansa yksipuolisesti valtionsa YK:n tuella. Israelissa ollaan tietoisia mahdollisuudesta, että tässä yhteydessä suuret palestiinalaiset kansanjoukot voivat hyökätä Israelin siirtokuntiin Länsirannalla tai Israelin rajalla.

Israelissa oivotaan, että on vielä mahdollista vakuuttaa palestiinalaiset luopumaan YK-suunnitelmasta ja suostumaan neuvotteluihin. Pääministeri Benjamin Netanjahu ei kuitenkaan ole tehnyt mitään neuvotteluihin houkuttelevia ehdotuksia.

Kirjoittaja on Israelissa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.