Puolueet eivät liiku

Keskustan verkkolehti Verkkoapila on haastatellut kolmen suuren puolueen turvallisuuspoliittisia nokkamiehiä ja kysellyt puolueiden linjauksia Suomen Nato-jäsenyyteen. Keskustan Seppo Kääriäisen, kokoomuksen Ilkka Kanervan ja SDP:n Eero Heinäluoman vastauksista voi päätellä, että puolueiden nykylinjaukset eivät muutu, vaikka muutoksiin olisikin mahdollisuus ensi kesän puoluekokouksissa.

Jos taas puolueiden linjaukset eivät kesän puoluekokouksissa muutu, Nato-jäsenyys ei todennäköisesti nouse tärkeäksi vaaliteemaksi, toisin kuin Seppo Kääriäinen Verkkoapilassa arvioi.

Se taas tarkoittaa sitä, että Suomi tuskin jättää jäsenyyshakemusta seuraavalla vaalikaudella eli vuosina 2011-2015. Tavaksi on tullut, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkeimmät linjaukset naulataan kiinni vaalikausittain.

Myönteisimmin Nato-jäsenyyteen suhtautuu kokoomus. Puolueen mielestä "jäsenyys Natossa vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa". Keskusta taas toteaa melko neutraalisti, että "jäsenyys Natossa on mahdollista, mikäli kansa sitä haluaa ja valtiojohto niin päättää".

Kielteisimmin jäsenyyteen suhtautuu SDP, joka toteaa, että "emme kannata Suomen Nato-jäsenyyttä". SDP:n mielestä mahdollisuus hakea jäsenyyttä on kuitenkin säilytettävä. Myös SDP:n kannanotossa mainitaan, että "jäsenyyttä ei pidä hakea ilman kansalaisten enemmistön tukea".

Sellaista tukea ei tällä hetkellä ole. Maanpuolustuksen suunnittelukunta MTS julkisti joulukuussa mielipidekyselyn, jonka mukaan 62 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Naton jäseneksi ei pidä mennä.

Radikaalia muutosta kansan mielipiteessä ei tapahdu, jos valtiojohto ei ryhdy Nato-jäsenyyttä ajamaan. Suomi tuskin olisi vielä edes EU:n jäsen ilman suurten puolueiden johdon yksituumaisuutta. Aloite suurissa asioissa on aina puolueilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.