Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sitran teettämä kysely kansalaisten luottamuksesta eri instituutioihin on puolueissa tyrmäävää luettavaa. Kyselyn mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista ei luota puolueisiin lainkaan tai ei kovinkaan paljoa. Luottamus asiantuntijoihin ja yrityksiin on selvästi suurempaa, ja poliittista instituutioista erityisesti presidentin asema on vankalla pohjalla.

Kysely heijastelee kansainvälistä kehitystä. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa on noussut valtaan perinteisestä tavasta poikkeuksellisesti toimivia poliittisia liikkeitä.

Suomalaisessa politiikassa on meneillään sukupolvenvaihdos, mutta puolueiden toimintatavat eivät ole uudistuneet. Ne näyttäytyvät etäisinä, hitaina ja kankeita päätöksentekokoneistoina, joiden liittymäpinnat omiin sidosryhmiinsä ovat ikään kuin kiveenhakatut.

Puolueet ovat länsimaisen demokratian peruspilareita. Suomalaisen järjestelmän ominaispiirteitä on puolueiden suuri määrä. Sillä on puolensa, mutta esimerkiksi hallituksessa laaja puoluekirjo ei takaa linjakasta päätöksentekoa. Se on näkyvissä tälläkin hetkellä joidenkin ministerien ulostuloissa.

Jos puolueet aikovat parantaa luottamustaan, suomalaisten on koettava tulevansa aidosti kuulluiksi niiden kautta. Julkikuva ja todellisuuskin on, että todellisten päättäjien määrä on pieni. Ei voi olla niin, että puolueet ovat kiinnostuneita kansasta vain vaalien alla tai kun mielipidemittauksissa kannatus on alamaissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.