Puoluesihteeriksi ei ole tunkua

Sosiaalidemokraattisen puolueen uudeksi puheenjohtajaksi oli lauantaihin mennessä ilmoittautunut jo viisi ehdokasta. Sen sijaan Maarit Feldt-Rannan ensi kesänä tyhjäksi jättämä puoluesihteerin tehtävä ei näytä kiinnostavan ketään.

Ei näytä kiinnostavan, mutta totta kai silti kiinnostaa.

Puoluesihteerin hommat eivät vain enää kiinnosta esimerkiksi kansanedustajia tai muita näkyviä poliitikkoja. Puoluesihteereiksi seuloutuu pääasiassa järjestöjyriä, ministereiden avustajia tai puolueiden toimihenkilöitä.

Feldt-Ranta valittiin SDP:n puoluesihteeriksi SDP:n ministeriryhmän avustajan paikalta. Hänen edeltäjänsä oli Eero Heinäluoma , joka tuli puoluepolitiikkaan SAK:sta.

Syöpään menehtynyt Kari Laitinen ehti ennen puoluesihteerin pestiä avustaa pitkään sosiaalidemokraattista eduskuntaryhmää.

Demareiden uudeksi puoluesihteeriksi on julkisuudessa tarjoiltu muun muassa Varsinais-Suomen piirin puheenjohtajaa Ari Korhosta , joka leipätyökseen avustaa Turun apulaiskaupunginjohtajaa.

Esillä ovat olleet myös SDP:n ohjelmajohtaja Juha Eskelinen ja eduskunnan varapuhemiehen Johannes Koskisen avustaja Vesa Mauriala , pitkän linjan puoluetyöntekijä hänkin.

SDP EI OLE tässä suhteessa mikään poikkeus. Samanlaisia ovat puoluesihteerit myös muissa suurissa puolueissa.

Keskustan nykyinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen tuli tehtäväänsä puolueen Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajan paikalta. Korhonen voitti paljon julkisuutta saaneessa vaalissa pääministeri Matti Vanhasen talouspoliittisen avustajan Mikko Alkion .

Ennen Korhosta puoluesihteerinä oli Eero Lankia , pitkäaikainen keskustan puoluetoimiston työntekijä.

Kokoomuksen puoluetoimistoa johtaa Sari Tujunen . Hän tuli tehtävään jonkinlaisena hätävarana, kun kauppakamarihommista politiikkaan vedetty Harri Jaskari kompastui naisjuttuihinsa.

TOISIN OLI ennen. Takavuosina puoluesihteerit olivat keskeisiä poliittisia vallankäyttäjiä. Puoluesihteeri saatettiin nostaa jopa pääministeriksi ohi puolueen puheenjohtajan, kuten kävi muun muassa SDP:n silloiselle puoluesihteerille Kalevi Sorsalle syksyllä 1972.

Keskusta/maalaisliiton legendaarisin puoluesihteeri oli Arvo Korsimo , jolla oli käsissään niin paljon lankoja, että heikompaa hirvittää. Väinö Tannerin viimeisellä puheenjohtajakaudella 1957-1963 valtaa SDP:ssä ei todellisuudessa käyttänyt hän, vaan hänen takanaan häärineet puolueen politrukit.

Keskustan viimeiseksi oikeaksi puoluesihteeriksi vanhoja aikoja haikailevat nimeävät usein Seppo Kääriäisen . Jos näin on, oli SDP:n viimeinen oikea puoluesihteeri Erkki Liikanen .

PUOLUESIHTEEREIDEN aseman muuttuminen johtuu siitä, että politiikkaa ei Suomessa enää tehdä puoluetoimistoissa, vaan eduskunnassa ja hallituksessa. Puoluetoimistojen tärkeimmäksi tehtäväksi on jäänyt jäsenrekistereiden ylläpito ja vaalikampanjoiden suunnittelu. Politiikan linjat vedetään muualla.

Muutos näkyy muun muassa siinä, että kaikki puoluetoimistot ovat joutuneet vähentämään väkeä parin viime vuosikymmenen aikana rutkasti. Sen sijaan puolueiden työntekijöiden määrää on kasvatettu, mutta muualla.

Eduskuntaryhmissä on enemmän avustajia kuin ennen. Ministerit eivät tule toimeen ilman erityisavustajia ja järeimpiä ministereitä avustavat poliittiset valtiosihteerit. Jokainen kansanedustajakin voi palkata veronmaksajien rahoilla oman avustajansa.

PALUUTA entiseen ei ole, vaikka esimerkiksi keskustan Jarmo Korhosella onkin työssään toisenlaisen elkeet. Korhonen näkyy ja kuuluu, mutta vain siksi, että hän monissa asioissa on toista mieltä kuin puheenjohtaja Vanhanen.

Keskustan kahden kärjen taktiikka on poliittisesti viisas: Vanhanen vetoaa liberaalimpiin kaupunkilaisäänestäjiin, Korhonen antaa äänen maakuntien arvokonservatiiveille.

SDP:ssä tällaista asetelmaa ei synny. Todennäköistä on, että uuden puheenjohtajan toiveita kuullaan, kun puoluesihteeriä puheenjohtajavaalin jälkeen valitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.