Puolustuksen valikoitu perusta

Puolustusvoimain komentajan, amiraali Juhani Kaskealan, sanat Mikkelin Päämaja-symposiumissa kaksi viikkoa sitten yllättivät.

- Palveluskelpoisten osuus ikäluokasta on jo alenemassa kohti 70 prosenttia. Olemme siis käytännön pakosta siirtyneet valikoivaan asevelvollisuuteen, Kaskeala sanoi Mannerheim-luennossaan.

Näitä sanoja ei ole totuttu puolustusvoimista kuulemaan.

Tuttavapiirin kokemukset ovat kuitenkin paljastaneet velvollisuuden valikoivuuden jo aikaa sitten.

Vaikuttaa siltä, että armeijasta on yhä helpompaa tulla maitojunalla kotiin.

Vapautukseen rauhan aikana ovat tuntuneet riittävän sellaisetkin jalka- ja selkävaivat, jotka eivät käytännössä estäisi palvelusta - ainakaan niin sanottuina B-miehinä. Puolustusvoimat ei vain halua vaivoikseen taistelijoita, joille voi taistellessa puhjeta vaikeita (ja kalliita) ongelmia.

Mielenterveydellisistä vaivoista yhä useammalla on reseptejäkin todisteinaan.

Tämä kaikella kunnioituksella heitä kohtaan, jotka keskeyttävät palveluksen oikeasta syystä - heitä kai sentään on keskeyttävistä enemmistö.

Mutta kun varusmiehiksi kelpaavien karsintaa on tehostettu kutsunnoissakin, vaikuttaa siltä, että Suomen puolustuksen perusaineeksi ei enää kaivata kehnokuntoisten lisäksi myöskään huonosti motivoituneita.

Kohtuuden nimissä: lainasin Kaskealaa hieman väärin. Puolustusvoimain komentaja tarkoitti nostaa esiin kansanterveydellisen ongelman, ei todeta tosiseikkaa.

Kaskeala myös korosti, että koulutukseen kelpaavien määrän laskusta huolimatta juuri yleinen asevelvollisuus tuottaa sen joukon, joka muodostaa puolustuksemme perustan.

- Reserviläisten monialaosaaminen eli heidän siviiliammattitaitonsa sekä iän myötä karttunut elämänkokemus ovat asevelvollisuusjärjestelmän pistämättömiä etuja, Kaskeala sanoi.

Tässä amiraali on varmasti oikeassa.

Mutta on harhaanjohtavaa puhua koko ikäluokkaa koskevasta velvollisuudesta, jos puolustusvoimat käytännössä karsii riveistään osan. Varusmiesliiton mielestä järjestelmä rankaisee kunnostaan huolehtineita.

Uskottavan puolustuksen todellinen kivijalka ei ole sankka rynnäkkökiväärimiesten reservi, vaan eri aselajien erikoisosaajat. Sodankäynnin luonne on muuttunut.

Silti noin puolet palvelukseen astuvista koulutetaan edelleen jalkaväessä. Erikoistehtäviä ei riitä kaikille.

Moni ei kutsunnoissa välitä, mihin osastoon "lusimaan" joutuu.

Varusmiesaikana tehtävien mielekkyys nousee arvoonsa. Parhaassa tapauksessa koulutus vie varusmiestä elämässä yleisestikin eteenpäin.

Olen varma, että omien armeijamuistojeni positiivisuuden tärkein selitys on mielekäs palvelustehtävä. Vuosi ei mennyt hukkaan.

Yleiseltä ja yhtäläiseltä paperilla näyttävästä asevelvollisuudesta kiinni pitäminen ei ole ainakaan varusmiesten etu.

Mielekkäissä ja maanpuolustuksen kannalta tärkeissä tehtävissä palvelevien, motivoituneiden varusmiesten kouluttamiseen olisi järkevää kohdistaa paukkuja ja euroja.

Vastaavasti merkityksettömien massojen tehtaileminen tuntuu niin rahan kuin varusmiesten ajan hukkakäytöltä.

Jos kerran suomalaiset todella kannattavat asevelvollisuutta kuten kyselyihin vastaavat, luulisi vapaaehtoisuuteenkin perustuvaan armeijaan löytyvän alokkaita. Ainakin, jos se takaisi mielekkään palvelusajan kaikille. Pahitteeksi ei toki olisi pieni päivärahojen indeksikorotuskaan.

Puolustusvoimain seuraava komentaja Ari Puheloinen ennätti Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä kehumaan nykyisten varusmiesten monenlaisia taitoja.

- Puolustusvoimien on huolehdittava siitä, että tarjoamme heille riittävän korkeatasoista ja mielekästä koulutusta, hän sanoi.

Omasta puolestani toivon vilpittömästi samaa kaikille niille, jotka pikkuveljeni tavoin astuvat tänään palvelukseen.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.