Puolustusvoimat ryhtyi pakosta maineenhallintaan

Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa puhunut Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg jätti ottamatta kantaa viime päivinä velloneeseen kuumaan kysymykseen hävittäjien määrästä eli siitä, tarvitaanko niitä 64 vai joku muu määrä. Sen sijaan hän piirsi kuvan puolustusvoimien suorituskykyjen kokonaisuudesta, jota pidetään yllä ja kehitetään kokonaisuutena. Tällä vuosikymmenellä on kehitetty erityisesti maavoimia. Meri- ja ilmavoimien suorituskykyjen turvaaminen on vuorossa seuraavaksi, koska niiden pääjärjestelmät poistuvat käytöstä peräkkäin ensi vuosikymmenellä.

Valaiseva, perusteellinen ja perinteiseen tyyliin muotoiltu puolustuspoliittinen katsaus jäi kuitenkin uutisen jalkoihin, kun komentaja ilmoitti jättävänsä hakematta uudelle viisivuotiskaudelle. Lindberg jää siten eläkkeelle, kun nykyinen viisivuotiskausi päättyy heinäkuun lopussa. Hän kommentoi, että ”minulla on ollut tässä jo jonkin aikaa tiedossa, viime vuoden lopulta lähtien, että tämä minun komentajakauteni päättyy tässä tämän määräaikaisen viisivuotiskauden lopussa eli jään reserviin 1.8.” (Yle Uutiset 21.1.). Lausunnosta voi päätellä, että ratkaisu on kerrottu komentajalle.

On mahdollista, että viimeisin puolustusvoimien kohu, joka nousi Karjalan lennoston komentajan sotilaalle sopimattomasta käytöksestä Inarissa sai Lindbergistä kolmannen korkea-arvoisen uhrin. Ensimmäinen oli lennoston komentaja eversti Markus Päiviö, joka siirrettiin Ilmavoimien esikuntaan erityistehtäviin odottamaan oikeuskäsittelyä. Toinen uhri oli Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen, 55, jonka epäillään laiminlyöneen velvollisuutensa käynnistää esitutkinta viipymättä. Hän ei hae jatkokautta tehtävälleen, vaan siirtyy reserviin aprillipäivänä. Lindbergin ilmoitusta saattoi jo odottaa, kun keskusrikospoliisi ilmoitti aloittavansa esiselvityksen hänen toimistaan Lemmenjoen tapahtumiin liittyen.

On liioittelua sanoa, että yksin Lindbergin, 59, siirtyminen reserviin vahingoittaisi ratkaisua hävittäjähankinnoista, vaikka komentaja entisenä hävittäjälentäjänä onkin asiantuntija. Kuten komentaja itsekin totesi, sota ei yhtä miestä kaipaa. Lisäksi on syytä muistaa, että kenraalit ovat reservistäkin kutsuttavissa isänmaan palvelukseen. Hävittäjähankinnat on niin suuri projekti, ettei Lindbergin lähtö edes Eskelisen lähdön kanssa muuta suurta linjaa.

Korkeimpien sotilasvirkojen haltijoiden vaihdolla puolustusvoimat on ryhtynyt ankaraan maineenhallintaan – pakosta. Kädet ovat lähiajat jatkuvasti ojossa veronmaksajien suuntaan, joten puolustusvoimien on varjeltava mainettaan. Suuria strategisia hankintoja ei voi pienentää tai siirtää hamaan tulevaisuuteen saati välttää. Merivoimien monitoimikorvettihankinnat maksavat 1,2 miljardia ja hävittäjien hintahaarukka on 7–10 miljardia euroa. Kansakunnan olemassaolon kannalta kohtalokkaassa määrärahasodassa kenraalien urasuunnitelmat ovat lopulta kepeästi uhrattavissa olevia nappuloita.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.