Putin katsoi erikoisen kauas

Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkoisen puheen yksi keskeinen sanoma oli, että kolmilapsisista perheistä pitää tulla Venäjälle uusi normi.

Viesti on vakava. Ilmiselvästi Putin muistaa 1990-luvun väestönkehityksen kriisin, joka Venäjällä vallitsi. Silloin väkiluvun voimakas lasku näytti väistämättömältä.

Tällä hetkellä Venäjällä syntyy enemmän lapsia kuin aikaisemmin, mutta yhä kuolleiden määrä ylittää syntyneiden määrän. Maahanmuuton ansiosta Venäjän väkiluku ei ole pienentynyt vuoden 2005 jälkeen.

Putinin sinänsä ymmärrettävän lausunnon tekee erikoiseksi se, että Venäjän talouselämä kaipaa tekijöitä nyt, mutta pikainenkin vauvabuumi auttaa vasta parinkymmenen vuoden kuluttua. Lisäksi Putin tohtii kertoa, että valtio suunnittelee rajoittavansa työperäistä maahanmuuttoa entisistä neuvostotasavalloista.

Mistä siis työvoimaa? Yksi keino on nostaa eläkeikää, mutta siten saatava työvoima ei ehkä olisi osaamiseltaan toivottua. Toinen on kuolleisuuden vähentäminen alkoholin saatavuutta rajoittamalla ja hintaa nostamalla. Kolmas ja kiintoisin keino voisi olla koulutetun venäläisväestön houkuttelu ulkomailta takaisin Venäjälle. Pelkästään Lontoossa heitä asuu jopa puoli miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.