Putin palauttaa puheillaan kylmää sotaa

Vaaleihin valmistautuva Venäjän presidentti Vladimir Putin ylpeili ja uhosi maan uusilla yliääniaseilla ja ydinasejärjestelmillä, kun hän piti kansakunnan tilaa käsittelevän kaksituntisen katsauksensa Kremlin Maneesisalissa Moskovassa torstaina. Puhe oli kuin kylmän sodan hyisimmiltä ajoilta, jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ajoivat toisensa ydinsodan partaalle asti.

Putinin puheet palauttavat kylmää sotaa takaisin, joskin ainakin osa leventelystä on pantava vaalien tiliin. Toisaalta asejärjestelmien yksityiskohtainen esittely oli omiaan nostamaan kansallistunnetta, jonka turvin on ennenkin haettu oikeutusta asevarustelulle.

Putin katsoi, ettei Venäjä uhkaa ketään, vaikka käyttöön on tullut tai tulossa miehittämättömiä sukellusveneitä, kaikkialle maailmaan ulottuva Sarmat-ohjusjärjestelmä ja ohjuskilvet ohittava Avantgard-yliääniohjusjärjestelmä. Putin myös ylisti Venäjän asevoimien toimintaa Syyriassa. Siellä Venäjä onkin testannut uusia asejärjestelmiään ahkerasti.

Putinin toimia voidaan pitää oikeutettuinakin, sillä Venäjän tukemana Yhdysvaltojen presidentiksi noussut Donald Trump on isotellut ydinasenappinsa koolla. Seuraavaksi Yhdysvallat voi perustella omaa asevarusteluaan Putinin toimilla.

Kilpavarustelu ei pääty ennen kuin rahat loppuvat. Siinä mielessä oli surkuhupaisaa, että Putin murehti Neuvostoliiton mahdin katoamista. Se kun katosi siksi, että asevarustelun huumassa kaikki muu jäi hunningolle ja lopulta rahat eivät riittäneet aseisiinkaan. Kylmään sotaan verrattuna tilanne on nyt kuitenkin aivan toinen. Maailmanherruutta tavoittelee kolmaskin maa eli Kiina.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.