Putin sai haastajan

Venäjä alkaa valmistautua joulukuun 2011 duuman vaaleihin innottomissa merkeissä, ja näin siitäkin huolimatta, että vaalit muodostavat tärkeän lähtölaukauksen vuoden 2012 presidentinvaaleihin. Jotakin tärkeää kuitenkin puuttuu; kansalaiset tietävät jo hyvissä ajoin duuman vaalien yllätyksettömyyden.

Ulospäin poliittinen tilanne näyttää olevan täysin lamassa; ehdokasasettelun tai vaalitaistelun kiihkeys näyttää puuttuvan tyystin. Eräänlainen välitilinpäätös vallitsevista mielialoista saadaan jo ensi sunnuntaina pidettävistä aluevaaleista.

Jotain uutta kuitenkin on tapahtumassa, sillä helmikuussa 2011 Venäjän opposition tunnetuimmat hahmot, entinen pääministeri Mihail Kasjanov, Boris Nemtsov ja Vladimir Milov, perustivat yhdessä kannattajiensa kanssa Kansan vapauspuolueen (PNS, Parnas) Moskovan osaston. Tämä puolue sai alkuunsa jo viime vuonna 13. päivänä joulukuuta Venäjä ilman rötöksiä ja korruptiota -nimisessä kongressissa. Puolueen ohjelma sai kaikupohjaa joulukuun Moskovassa kaksi päivää aiemmin tapahtuneista levottomuuksista.

Uuden puolueen on tarkoitus on lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä ja tarjota kaikille tyytymättömille ja korruptioon kyllästyneille venäläisille yhteinen puolue.

Puoleen vaatimuksiin kuuluu esimerkiksi paikallisten kuvernöörien valitsemisoikeuden palauttaminen kansalle ja presidentinkauden lyhentäminen takaisin neljään vuoteen. Sen lisäksi Parnas vaatii äänikynnyksen pienentämistä sekä suurta kansallista armahdusta poliittisista ja taloudellisista rikoksista. Armahdus koskisi myös Mihail Hodorkovskia ja muita tärkeimpiä nykyhallinnon vastaisia poliittisia vankeja.

Puolueen vaatimuksista tärkein on kuitenkin Venäjän perustuslain 29. pykälän vahvistaminen. Tuossa pykälässä taataan tiedotusvälineille vapaus ja kielletään sensuuri. Samoin puolue vaatii valtionkorporaatioiden lakkauttamista ja niiden omaisuuden antamista takaisin valtiolle.

Yleisesti Parnas vaatii enemmän rahaa koulutukseen, terveydenhoitoon ja tieteeseen.

Uudella puolueella on vastassaan vallassa oleva Yhtenäinen Venäjä, joka saa puolelleen vauhdikkaan vetäjän. Pääministeri Vladimir Putin aikoo ilmeisesti itse osallistua duuman vaaleihin antaakseen valtapuolueelle paremmat lähtökohdat. Yhtenäinen Venäjä ei halua antaa oppositiolle minkäänlaista mahdollisuutta päästä duumaan kiistämään nykyhallinnon perusteita.

Kujanjuoksu Oppositio taas on yhtä voimaton kuin aikaisemmin, ja sen täytyy kohdata vihamielisen valtamedian lisäksi myös virkamiesten vastarinta. Uuden puolueen on rekisteröidyttävä huhtikuuhun mennessä ainakin puolessa maan alueista ja saatava taakseen 45 000 jäsentä.

Tämä ei vielä riitä, sillä näin kerätyt dokumentit on toimitettava oikeusministeriölle, jolla on rajaton valta hylätä hakemukset mahdollisten puutteiden tai "väärennösten" takia.

Kansalaisten kirjoitusvirheet tai papereiden suttuisuus ovat erinomaisia syitä hylätä kerättyjä allekirjoituksia. Jos näin käy, aikoo Parnas nousta kaduille protestoimaan 50 000 kannattajan voimin.

Tarkoituksena on ilmeisesti soveltaa viime aikojen jasmiinivallankumousten taktiikkaa ja vallata kaupungin keskusta. Uusi puolue aikoo jasmiinivallankumouksellisten tapaan käyttää myös sosiaalista mediaa ja Facebook-yhteisöä oman asiansa ajamiseen.

Tämän tyylinen tulevaisuudenkuva huolestuttaa myös nykyisiä vallanpitäjiä, jotka ovat hyvin tarkasti seuranneet arabimaiden vallankumousliikettä.

Analyysien perusteella hallituksen huolet ovat osin perusteltuja. Välimeren eteläpuolisissa valtioissa vallankumouksellisen liikkeen johdossa olivat vanhaan valtaan kyllästyneet nuoret, ja nuorten tyytymättömyys on tunnistettu myös Venäjällä. Näyte tästä räjähdysherkkyydestä saatiin viime vuoden joulukuun 11. päivän levottomuuksista, jossa sosiaalinen media sai nopeasti liikkeelle tuhansia nuoria mellakoimaan Moskovan keskustaan.

Milov, uusi kasvo Opposition johtoon on nousemassa myös uusia ihmisiä, joista tunnetuin on nuori Vladimir Milov.

Hän on 39-vuotias entinen varaenergiaministeri - tyylitellyn ja sivistyneen tuntuinen keulakuva uudelle puolueelle. Hänen valintansa puoleen johtoryhmään on onnistunut veto, sillä hänellä ei ole Nemtsovin tai Kasparovin kohtaamaa negatiivisen julkisuuden taakkaa. Toisaalta Milov antaa kasvot sille hyvin koulutetulle uudelle venäläiselle sukupolvelle, joka ei enää tyydy olemaan hiljaa ja pysymään pois politiikasta.

Milovin mahdollinen mustamaalaaminen mediassa kohdistuisi samalla siihen ryhmään, jonka kannatusta tai ainakin osallistumista Venäjä nykyjohto haluaa. Nuoret koulutetut venäläiset ovat avainasemassa, jos presidentti Dmitri Medvedevin uudistusaloitteita aiotaan todella panna täytäntöön.

Medvedevin ja Putin johtamalla Venäjän johdolla on siten edessään todella vaikea tehtävä: opposition hiljentäminen ilman turhan vauhdikkaita otteita. Opposition on taas osattava toimia vihamielisessä ympäristössä niin, ettei se turhaan provosoidu ja että sen uskottavuus kuitenkin säilyy.

Kirjoittaja on dosentti ja Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.