Putin vastatuulessa

Suomalaisille ei ole vieläkään selvinnyt, mikä on Venäjää johtavan parivaljakon, presidentti Dmitri Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin todellinen suhde. Molemmat ovat Pietarista ja työskennelleet vuosia yhdessä. Julkisten puheitten perusteella Medvedevin on arveltu olevan Putinia vapaamielisempi ja demokraattisempi, mutta käytännön toimissa eroa ei ole huomannut.

Onko kaksikon välille syntymässä lopultakin eroja? Tätä kysytään nyt laajalti Venäjän viimeaikaisten tapahtumisen jälkeen. Näistä ajan merkeistä on ollut näkyvin se laaja kansannousu, joka suuntautui Kaliningradissa Baltiassa suoraan pääministeri Putinia ja tämän harjoittamaa politiikkaa kohtaan. Helmikuun alun mielenosoitus oli suurin vuosiin Venäjällä, ja siihen osallistui arviolta 12 000 ihmistä. Pienempiä mielenosoituksia pidettiin samaan aikaan Pietarissa ja Moskovassa.

Kaliningradin tapauksia suuremman huomion on saanut Venäjän duuman ylähuoneen puhemiehen Sergei Milonovin yhden miehen protestiliike. Milonov, joka on myös Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen puheenjohtaja, arvosteli jyrkin sanoin duumassa valtaa käyttävän ja Putinia lähellä olevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen toimia. Määräävässä asemassa olevan Yhtenäisen Venäjän johtajat tuohtuivat oitis arvostelut ja Milonovin paikka ylähuoneen johdossa on uhattuna.

Presidentti Medvedev on säästynyt toistaiseksi julkisilta protesteilta. Häntä lähellä oleva pietarilainen yhteiskunnallinen ajatushautomo Insor on sen sijaan tuonut esiin ajatuksia, miten Venäjää pitäisi pitäisi uudistaa ja kansanvaltaistaa. Insorin mukaan pitäisi esimerkiksi maan vahva turvallisuuspoliiisi FSB, aiempi pahamaineinen KGB, erottaa poliittisesta valtarakenteesta.

Putinin johdolla Venäjän tiedotusvälineet on alistettu Kremlin valvontaan ja Euroopan suurin maa on taantumassa nykymenolla pienen piirin johtamaksi yhden totuuden valtioksi. Ulkopuolisten on vaikea ellei mahdotonta saada todellista kuvaa Venäjän tilasta.

Täytyy vain toivoa parasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.