Putinilla on edessään valtavia haasteita

Venäjän presidentinvaalit sujuivat ennakkoarvailujen mukaisesti. Pääministeri Vladimir Putin selviytyi voittajaksi jo ensimmäisellä kierroksella. Hän sai vajaat 64 prosenttia annetuista äänistä.

Selkeä voitto tuli, kun Putinilla ei ollut yhtään varteenotettavaa vastaehdokasta. Toiseksi noussut kommunistien Gennadi Zjuganov keräsi reilun 17 prosentin äänipotin. Myöskään miljardööri Mihail Prohorovista ei ollut Putinille mitään vastusta. Hänen arvioitiin lisäksi olleen Kremlin talutushihnassa.

Yllätys ei ollut sekään, että oppositiovoimat tuomitsivat vaalit vilpillisiksi. Putin ja hänen taustavoimansa kiistivät väitteet. Toisin sanoen mikään ei ole muuttunut Venäjällä viime vuoden parlamenttivaaleista.

Putin sai ensimmäisissä presidenttivaaleissa yli 70 prosenttia annetuista äänistä. Hänen kannatuksensa on laskenut roimasti aikaisimmista vuosista, mutta mies on kaikista vilppiepäilyistä huolimatta edelleen suosittu johtaja Venäjällä.

Venäjällä ja myös muualla maailmalla kysytään nyt, mitä Putin tekee vaalivoitollaan. Hän tavoittelee mitä ilmeisimmin kahta peräkkäistä presidenttikautta, joka maan perustuslain mukaan on mahdollista.

Monet asiantuntijat ovat kuitenkin heittäneet Putinin haaveiden ylle kylmää vettä. Osa asiantuntijoista katsoo, ettei Putin pysy valtaistuimellaan edes nyt alkavaa kuusivuotiskautta.

Putinin poliittiset vastustajat laskevat sen varaan, ettei tämä kykene viemään läpi välttämättömiä uudistuksia. Ne liittyvät maan talouteen, poliittiseen järjestelmään, ihmisten hyvinvointiin ja ulkopolitiikkaan.

Putinin haasteena on monipuolistaa Venäjän teollisuutta. Raaka-aineet ja energiateollisuus antavat perusturvan, mutta ne eivät pelkästään riitä työllistämään kymmeniä miljoonia venäläisiä ja luomaan näin kestävää hyvinvointia.

Venäjän vilpilliset duuman vaalit saivat oppositiovoimat barrikadeille. Vaikka Putin ja presidentti Dmitri Medvedev onnistuivat taltuttamaan pahimmat mielenilmaisut, oppositio voi Venäjällä oikein hyvin. Se kasvattaa kannatustaan koko ajan.

Putinin uhkana ovat nuoret, jotka matkustavat ympäri maailmaa ja hakevat yhteiskunnallisia virikkeitä eri maista. Tämä yhdistettynä venäläiseen sosiaaliseen mediaan saattaa olla todellinen uhka Putinille.

Jotta Putin onnistuisi säilyttämään edes nykyisen suosionsa, hänen pitäisi asettua tavallisen kansalaisen tasolle. Hänen pitää ymmärtää ihmisten sosiaaliset ongelmat ja tehdä jotain niiden ratkaisemiseksi.

Putin on pyrkinyt hakemaan kansainvälistä arvostusta panostamalla maan armeijaan. Kansainvälisessä politiikassa Venäjä ei kuitenkaan enää ole USA:n rinnalla toinen mahtitekijä. Kiina on ajanut sen ohi.

Suomen näkökulmasta Putin on turvallinen valinta. Presidentti Tarja Halonen ylläpiti Venäjän nykyjohtoon hyvät suhteet ja niin tapahtuu myös presidentti Sauli Niinistön aikakaudella. Venäjä on Suomelle ennen kaikkea hyvä kauppakumppani.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Tärkeät talkoot kuuttien puolesta

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä taas testissä

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Tekojään kanssa möhlittiin monella tapaa

Tavoitteet ilman keinoja luovat poliittista kitkaa

Paljon melua tyhjästä Mun Oulussa

Vanhukset eivät tarvitse almuja vaan hoitoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.