Putinin ”tavanomainenkin” vierailu on tärkeä

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee vielä tänä kesänä Suomessa. Ilta-­Sanomien mukaan Putin tulisi Suomeen elokuun 22. päivänä eli puolentoista viikon kuluttua. Presidentin kansliasta vierailun ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu.

Kuluneella viikolla presidentti Sauli Niinistö kuitenkin totesi, että kyseessä ”aika tavanomainen vierailu”. Luonnehdinta kertoo jotain oleellista Suomen ja meitä suuremman itäisen naapurimaan suhteista. Presidentit tapaavat toisiaan ilman, että tapaamisista tarvitsisi tehdä sen suurempaa numeroa.

Sekin on kuitenkin selvää, että vaikka tapaaminen olisikin tavanomainen, se silti on tärkeä. Kun Venäjä kääntää kylkeään, se tuntuu myös Suomessa. On Suomen kannalta hyvä, että presidentti Niinistöllä on mahdollisuus säännöllisesti keskustella venäläisen virkaveljensä kanssa.

Suomen ja Venäjä kahdenvälisissä suhteissa ei ole uusia ongelmia, joten voisi olettaa, että presidenttien keskustelussa korostuvat kansainväliset aiheet. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuore raportti saattaa antaa Niinistölle eväitä ottaa esille arktisen alueen ongelmat, joita hän on aktiivisesti pyrkinyt ratkomaan.

Kiinan ja Yhdysvaltojen uusia kierroksia saanut kauppasota lienee yksi keskustelunaihe. Ukrainaa tuskin voi sitäkään sivuuttaa.

Mielenkiintoista on kuulla, ottaako Niinistö millään tavalla esille Putinin hallinnon vastaisia mielenosoituksia, jotka jälleen ovat kiihtyneet. Viranomaisten otteet Venäjällä ovat koventuneet huolestuttavasti. Tuhansia mielenosoituksiin osallistuneita on pidätetty, opposition toimintaa on entisestään vaikeutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Sinä olet minun siskoni

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Julkishallinto ja palvelut uuden edessä?

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.