Puunkova vastus

Keskiviikkona iltapäivällä selvisi, ettei ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.) tiistaiselle optimismille ollut perusteita. Väyrynen neuvotteli Moskovassa parin tunnin ajan puutullikiistasta Venäjän talouskehitysministerin Elvira Nabiullinan kanssa, mutta sitkeään kiistaan ei löytynyt ratkaisua, vaikka Väyrynen vielä tiistaina piti sellaista todennäköisenä.

Muodollisesti ratkaisua ei olisi edes voinut löytyä, sillä varsinaisesti puutullikiista kuuluu EU:n ja Venäjän välisten asioiden listalle. Väyrysen Moskovan-neuvotteluilla oli eräänlainen tukineuvotteluiden asema. Kun läpimurtoa ei keskiviikkona saatu aikaan, jatkuvat neuvottelut EU:n ja Venäjän välillä.

Seuraavan kerran unionin ja Venäjän neuvottelijat istuvat vastakkain heinäkuun 19. päivänä eli ensi viikon lauantaina. Tähän tapaamiseen on kuitenkaan turha ladata suuria odotuksia: Suomen ja Venäjän väliset puutullit eivät koko EU:n katsannossa ole sittenkään kovin merkittävä asia.

On mielenkiintoista nähdä miten keskiviikon epäonnistumisen jälkeen käy venäläisiltä rekoilta kerättäville kauttakulkumaksuille, joita Väyrynen on esittänyt. Mikä on tarkkaan ottaen Väyrysen vilauttama "luova" ratkaisu, joka ei olisi Suomen solmimien kahdenvälisten sopimusten vastainen ja jolle myös voitaisiin saada EU:n hyväksyntä?

Venäjä on toistaiseksi ollut Suomelle ja EU:lle puunkova vastus. Olisi hyvä, jos Suomella olisi neuvottelupöydässä edes pieni valttikortti, jolla Venäjän tahtoa voitaisiin pehmentää. Ainakaan toistaiseksi uhkaus evätä Venäjän jäsenyys maailman kauppajärjestössä WTO:ssa ei ole riittänyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.