Puunkova vastus

Keskiviikkona iltapäivällä selvisi, ettei ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.) tiistaiselle optimismille ollut perusteita. Väyrynen neuvotteli Moskovassa parin tunnin ajan puutullikiistasta Venäjän talouskehitysministerin Elvira Nabiullinan kanssa, mutta sitkeään kiistaan ei löytynyt ratkaisua, vaikka Väyrynen vielä tiistaina piti sellaista todennäköisenä.

Muodollisesti ratkaisua ei olisi edes voinut löytyä, sillä varsinaisesti puutullikiista kuuluu EU:n ja Venäjän välisten asioiden listalle. Väyrysen Moskovan-neuvotteluilla oli eräänlainen tukineuvotteluiden asema. Kun läpimurtoa ei keskiviikkona saatu aikaan, jatkuvat neuvottelut EU:n ja Venäjän välillä.

Seuraavan kerran unionin ja Venäjän neuvottelijat istuvat vastakkain heinäkuun 19. päivänä eli ensi viikon lauantaina. Tähän tapaamiseen on kuitenkaan turha ladata suuria odotuksia: Suomen ja Venäjän väliset puutullit eivät koko EU:n katsannossa ole sittenkään kovin merkittävä asia.

On mielenkiintoista nähdä miten keskiviikon epäonnistumisen jälkeen käy venäläisiltä rekoilta kerättäville kauttakulkumaksuille, joita Väyrynen on esittänyt. Mikä on tarkkaan ottaen Väyrysen vilauttama "luova" ratkaisu, joka ei olisi Suomen solmimien kahdenvälisten sopimusten vastainen ja jolle myös voitaisiin saada EU:n hyväksyntä?

Venäjä on toistaiseksi ollut Suomelle ja EU:lle puunkova vastus. Olisi hyvä, jos Suomella olisi neuvottelupöydässä edes pieni valttikortti, jolla Venäjän tahtoa voitaisiin pehmentää. Ainakaan toistaiseksi uhkaus evätä Venäjän jäsenyys maailman kauppajärjestössä WTO:ssa ei ole riittänyt.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.