Puuta ei taida riittää ihan kaikkiin haaveisiin

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ilmoitti perjantaina (Maaseudun Tulevaisuus 4.4.), että tuottajajärjestö on valmis keräämään rahaa uudelle sellutehtaalle tai paremminkin biojalostamolle vaikka vanhaan malliin talosta taloon kulkien.

Aktiivisuus asiassa on kannatettavaa. Puulle todella tarvitaan lisää käyttöä. Suomessa on paljon puuta, noin 2300 miljoonaa kuutiota ja metsät kasvavat joka vuosi noin 105 miljoonaa kuutiota. Siitä korjataan vain puolet. Suomen metsistä saisi helposti parikymmentä miljoonaa kuutiota enemmän kuin nyt hakataan. Markkinoita on. Pitkäkuituisen havusellun kysyntä kasvaa maailmalla koko ajan.

Siellä ja täällä asiantuntijat toinen toisensa perään vaativat lisää sellaista teollisuutta, joka käyttäisi Suomen metsien valtavia puuvaroja. On puhuttu sellutehtaasta, on haaveiltu erilaisista biojalostamoista ja on rakennettu puunpolttoon sähköä ja lämpöä tuottavia laitoksia.

Savossakin on jo lisätty puunpolton mahdollisuuksia. Hakevoimaloista on tullut osa pysyvää energiantuotannon infrastruktuuria. Parhaillaan savolaisten toiveet kohdistuvat Green Fuel Nordiciin, joka on luvannut rakentaa Iisalmeen kaksi pyrolyysiöljyä valmistavaa biovoimalaa. Kokonaisprojektin aikataulu on tosin venynyt.

Uusimpana ajatuksena on noussut esille sellutehdas Varkauteen, missä tehtaalle olisi tarjolla valmis tehdasympäristö ja lisäksi mainio sijainti vesireittien äärellä. Jos ja kun fossiilisten polttoaineiden hinnat yhä nousevat, puukuormien kuljetuksia siirtyy väistämättä veteen.

Jos kaikki haaveet toteutuisivat, puuta ei taitaisi riittäisi kaikille. Ainakin voisi käydä niin, että kantohinnat nousisivat pilviin.

Olisi järkevää muodostaa yhteinen käsitys siitä, mitä suomalaisella puulla halutaan tehdä tulevaisuudessa. Biotalousstrategian mukaan biotalouden arvo pitäisi kaksinkertaistaa reiluun sataan miljardiin euroon vuodessa 2015 mennessä. Samalla pitäisi syntyä 100000 uutta työpaikkaa.

Kasvu ei synny tyhjästä eikä pelkästään puhumalla. Jonkun on investoitava.

Työ- ja elinkeinoministeriön johtaja Sixten Sunabacka epäili, ettei Suomeen koskaan rakenneta maailmanluokan sellutehdasta, vaan ennemminkin pienempiä kuiduttavan teollisuuden hankkeita, joista ainakin osa keskittyisi liikennepolttoaineiden tuottamiseen. Sunabacka on varovainen ja hänen puheissaan on paljon realismia.

Lisähakkuut edellyttävät hänen mielestään riittävää lopputuotteiden kysyntää, teollisuuden kilpailukykyä ja vakaata puun tarjontaa. Pystyykö MTK takaamaan kaiken tuon?

Moni MTK:n metsänomistajajäsen on myös Metsäliiton jäsen. Metsäliiton, jonka tehtävä on rakentaa ja ylläpitää sellaista metsäteollisuutta, joka turvaa puille menekkiä ja hyviä hintoja. Siksi onkin kysyttävä, miksi MTK ei vaadi Metsäliitolta sellutehdasta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.