Räikeää rahastusta

Entinen mäkihyppääjä Matti Nykänen on aloittanut tuomioistuimen hänelle langettaman vankeustuomion sovittamisen Kuopion vankilassa. Hän sai yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdottoman vankilatuomion ex-puolisonsa törkeästä pahoinpitelystä.

Nykänen on julkkisvanki, jonka perässä media pysynee koko linnareissun ajan. Suomen vankiloissa vastaavanlaisia, eri yhteyksistä kuuluisiksi tulleita vankeja on ollut ja on useita. He ovat "tavallisten" vankien tavoin tehneet rikoksen.

Vanki määrittelee, haluaako hän antaa haastattelun vankeusaikanaan. Vankilaviranomaisilla on tähän luonnollisesti sanansa sanottavana. Jokainen tapaus on omanlaisensa, ja päätökset tekee viime kädessä Rikosseuraamusvirasto (Rise). Se joutunee jatkossa myös pohtimaan, onko nykyisiä käytäntöjä syytä kiristää.

Kun ihminen tekee rikoksen, yhteiskunta rankaisee häntä. Rangaistus on viesti siitä, ettei yhteiskunta hyväksy tuomitun tekoa. Siksi tuntuu usein moraalittomalta ja eettisesti vastenmieliseltä, että media suorastaan ihannoi tai vähättelee jonkun vangin rikoksia ja rahastaa niillä.

Monet tuomitut ovat suoranaisia reppanoita, joilta elämänhallinta on kadonnut. Osa vangeista pyrkii taas käyttämään julkisuutta omien etujensa ajamiseen. Vastuu näissä tilanteissa on medialla, ei vangilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.