Räikeää rahastusta

Entinen mäkihyppääjä Matti Nykänen on aloittanut tuomioistuimen hänelle langettaman vankeustuomion sovittamisen Kuopion vankilassa. Hän sai yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdottoman vankilatuomion ex-puolisonsa törkeästä pahoinpitelystä.

Nykänen on julkkisvanki, jonka perässä media pysynee koko linnareissun ajan. Suomen vankiloissa vastaavanlaisia, eri yhteyksistä kuuluisiksi tulleita vankeja on ollut ja on useita. He ovat "tavallisten" vankien tavoin tehneet rikoksen.

Vanki määrittelee, haluaako hän antaa haastattelun vankeusaikanaan. Vankilaviranomaisilla on tähän luonnollisesti sanansa sanottavana. Jokainen tapaus on omanlaisensa, ja päätökset tekee viime kädessä Rikosseuraamusvirasto (Rise). Se joutunee jatkossa myös pohtimaan, onko nykyisiä käytäntöjä syytä kiristää.

Kun ihminen tekee rikoksen, yhteiskunta rankaisee häntä. Rangaistus on viesti siitä, ettei yhteiskunta hyväksy tuomitun tekoa. Siksi tuntuu usein moraalittomalta ja eettisesti vastenmieliseltä, että media suorastaan ihannoi tai vähättelee jonkun vangin rikoksia ja rahastaa niillä.

Monet tuomitut ovat suoranaisia reppanoita, joilta elämänhallinta on kadonnut. Osa vangeista pyrkii taas käyttämään julkisuutta omien etujensa ajamiseen. Vastuu näissä tilanteissa on medialla, ei vangilla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.