Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Yhdysvaltojen kaltaisessa avoimessa demokratiassa on mahdollista, että maan korkeimpaan virkaan valitaan henkilö, joka avoimesti uhmaa hänet valtaan nostanutta järjestelmää. Ehkä vasta vuosien kuluttua nähdään, miten syvät arvet presidentti Donald Trump lopulta jättää maansa politiikkaan.

Perjantaina Trump ainakin hetkellisesti mursi tähän saakka tiukasti noudatetun käytännön, jonka mukaan kongressi päättää, mihin liittovaltion keräämiä varoja suunnataan. Trump hyväksyi puolueiden neuvotteleman kompromissin 1,4 miljardin dollarin määrärahasta kiistellyn muurin rakentamiseen Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle. Samalla presidentti kuitenkin julisti kansallisen hätätilan, jonka nojalla hän aikoo hankkia hankkeeseen lupaamansa kahdeksan miljardia dollaria ohi kongressin.

Kansallisen hätätilan julistaminen ei sinänsä ole mitenkään harvinaista. Runsaan neljän vuosikymmenen aikana Yhdysvaltojen presidentti on julistanut hätätilan yli 30 kertaa. Lähes poikkeuksetta hätätilan syynä on ollut ulkopoliittinen kriisi, jonka hoitamiseksi toimeenpanovallan valtuuksia on tilapäisesti kasvatettu.

Nyt hätätilan syynä on kuitenkin selkeä sisä­poliittinen kiista. Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla ei tapahdu mitään sellaista, joka uhkaisi Yhdysvaltojen ”kansallista turvallisuutta”. Vuosittain rajalla otetaan kiinni noin 500 000 sen laittomasti ylittänyttä, mutta määrä on laskenut dramaattisesti huippuvuosista. Jonkinlainen ”humanitaarinen kriisi” rajalla on nähty, koska Yhdysvaltojen puolella pieniä lapsia on riistetty heidän vanhemmiltaan. Tätä kriisiä ei kuitenkaan ratkaista muuria rakentamalla.

Trump julisti kansallisen hätätilan, koska hän katsoo oman vaalilupauksensa edes jonkinlaisen lunastamisen tärkeämmäksi kuin perinteisen vallanjaon noudattamisen. Hän on jo joutunut luopumaan siitä, että muurin kustannukset maksaisi Meksiko. Nyt hän yrittää pelastaa lupauksensa rippeet.

Yhdysvaltalaiseen tapaan politiikka muuttuu hetkellisesti juri­diikaksi. Demokraatit vievät Trumpin julistuksen oikeuteen, jossa katsotaan rikkooko se perustuslakia tai tavallisia lakeja. Jos ei riko, Trump saa rahansa. Jos rikkoo, hän on löytänyt omat ”perustuslakitalebaninsa”, joita poliittisessa retoriikassa voi syyttää kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta.

Muurin rakentamiseen tarvittavat miljardit eivät sinänsä olisi kovin suuri summa liittovaltion mammuttimaisessa budjetissa. Epäilemättä ne löytyisivät joltakin muulta momentilta. Rahoja suurempi merkitys olisi sillä, että Trumpin onnistuminen keikauttaisi presidentin ja kongressin vallanjakoa perusteellisesti.

Näkymät olisivat pelottavat. Mikä olisi seuraava kansallista turvallisuutta uhkaava asia, johon presidentti tarvitsisi rahaa ohi kongressin tahdon? Trumpin oman puolueen eli republikaanien kannattaisi tarkkaan miettiä mitä toisenlaisilla arvoilla varustettu presidentti voisi tehdä, jos luukut nyt avataan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Mitähän lukisin

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.