Röyhkeät huijarit hyödynsivät epäluuloja

Tiistaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa alkanut Suomen laajin valepoliisioikeudenkäynti käsittelee yhtä viime aikojen vastenmielisimmistä rikosvyyhdeistä. Valepoliisien uhreja ovat puolustuskyvyttömät vanhukset, joita oli oikein etsimällä etsitty puhelinluetteloista etunimien perusteella.

Syytettyjä on kaikkiaan 46. Jo syytettyjen määrä kertoo, että rikoksia on tehtailtu suunnitelmallisesti. Poliisi on selvittänyt toiminnan organisoituneen ainakin kolmeen tasoon: päätekijät, luottomiehet ja pikkurikolliset. Päätekijöiden luottomiehet ovat hankkineet pankkitilien numeroita luottotiedottomilta pikkurikollisilta kuten huumeiden käyttäjiltä.

Rikokset ovat tapahtuneet tyypillisesti niin, että valepoliisi on soittanut vanhukselle, puhelimen kaiutin on ollut päällä ja kun vanhus on luetellut pankkitunnuksia, puhelua kuunnellut valepoliisin rikoskumppani on samanaikaisesti kirjautunut vanhuksen pankkitilille ja siirtänyt rahat yhden tai useamman pikkurikollisen pankkitilille. Sen jälkeen on alkanut ralli käteisautomaatilta toiselle rahojen nostamiseksi. Pikkusumma on jäänyt palkkioksi tilinlainaajalle, toinen summa valepoliisin luottomiehelle ja valtaosa rahoista on päätynyt valepoliisille ja hänen kumppanilleen.

Joutuminen lipeväkielisen valepoliisin harhauttamaksi ei ole kumma. Moni vanhus on jo niin epäluuloinen pankkeja kohtaan teknologisten uudistusten takia, että epäluulon purkautumista hyväuskoisuudeksi ei tarvitse ihmetellä. Mikä sitten estäisi rikoksia? Pitkällä tähtäimellä tietysti rikollisuuden syihin on puututtava ja autettava tekijöitä. Lyhyellä tähtäimellä vanhukset voisivat puolustautua esimerkiksi salaamalla puhelinnumeronsa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.