Raakaa leikkiä kuolemalla

Takavuosina paljastui, että Tukholman hienostoravintoloissa oli ravittu arvokkaan häränpihvin tilanneita asiakkaita halvalla ulkomaisella aasinlihalla. Se oli tietenkin petos, jossa ei sentään vaarannettu ihmishenkiä kuten nyt paljastuneessa uudessa ruokaskandaalissa, jossa ilmeisestikin unkarilaista värjättyä sianlihaa on tarjottu naudanlihana.

Monetkin nauttivat häränpihvinsä mielellään varsin raakana. Joissakin maissa syödään myös täysin raakaa sianlihaa tartar-pihveinä, mutta yleisesti ottaen sianliha on kypsytettävä bakteerivaaran vuoksi hyvin huolellisesti. Yersiniabakteerista on saatu turhan kovia kokemuksia.

Väärän tai suorastaan laittoman lihan myyminen ei ole vain myyjän rikos, vaan myös hengenvaarallista huolimattomuutta ostajilta. Ravintolaa houkuttaa ehkä ajatus sievoisesta voitosta, kun halvalla ostaa ja kalliilla myy. Ahneudella on kuitenkin yleensä surkea loppu.

Ruotsissa ei sentään ole todettu vielä kenenkään kuolleen valelihaan, mutta koko ravintolatoimelle on tehty iso vahinko. Tieto värjätyn lihan käytöstä joissain paikoissa panee ihmiset kysymään, onko samaa hämäystä harjoitettu kaikkialla muuallakin.

Ongelma poistuu tai ainakin vähenee, jos myyntiin tulevalta lihalta vaaditaan todistus sen alkuperästä. Terveyshaittojen lisäksi sillä rajoitettaisiin ainakin Suomessa myös salakaadetun lihan jälleenmyyntiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.