Raha puhuu ja puhuttelee

Eroakirkosta.fi-palvelu tiedotti toisena adventtisunnuntaina, miten se on aiheuttanut kirkolle lähes puolen miljardin tappiot.

Ei sivusto tietenkään mitään tappioita ole aiheuttanut, mutta onpahan tarjonnut väylän lähes 400000 kirkon jäsenelle jättää kirkko ja kirkollisveron maksut taakseen–vaikka pikaistuksissaan.

Kehitys on evankelisluterilaisen kirkon kannalta huolestuttava. Tulopohja rapautuu, mutta menot eivät laske samaa kyytiä.

Kirkkovaltuustot säästävät jatkuvasti. Mikään ei kuitenkaan tunnu riittävän. Kiinteistöjen korjaus- ja ylläpitokulut nielevät kirkollisveroja suhteellisesti yhä enemmän.

Erot kirkosta todistavat kansalaisten maallistumisesta ja erityisesti siitä, miten raha puhuu kaikkialla ja puhuttelee nykyajan ihmistä. Noin 250 eurolle vuodessa monella on tähdellisempääkin käyttöä kuin kirkkojen lämmitys tai papin palkka.

Arvojen rappio on totta, jos kirkollisten arvojen tilalle ja mittariksi liki kaikilla elämänalueilla kipuaa raha.

Kirkollakin on itsetutkiskelun paikka. Piispa Samuel Salmi sanoi (SK 38/13) syksyisessä lehtihaastattelussa paljonpuhuvasti, miten hän painaa äänen toisinaan pois radiohartauden aikana: hän ei kestä kuulla sitä hiiri-se-kissalle-takkia-ompeli -puhetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.