Rahaa ja politiikkaa

Eteläkorealainen pikkukaupunki Pyeongchang on vuoden 2018 talviolympialaisten näyttämö. Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ratkaisu oli tällä kertaa harvinaisen selvä: Pyeongchang sai jo ensimmäisellä äänestyskierroksella selvästi yli puolet äänistä.

Mikä sitten ratkaisi pelin asukasluvultaan suurin piirtein Mikkelin kokoisen kaupungin eduksi?

Olympiakomiteaa miellytti varmasti se, että kaikki tulevat suorituspaikat sijaitsevat lähellä toisiaan. Se helpottaa kisojen järjestämistä, mutta myös urheilijoiden ja muiden kisavieraiden liikkumista.

Suurin syy oli kuitenkin raha. Pyeongchengin kisojen alustava budjetti on selvästi suurempi kuin kisoja myös havitelleiden Münchenin ja Annecyn. Rahaa kuluu varsinaisten kisojen järjestämiseen, mutta myös tarvittavan infrastruktuurin rakentamiseen.

Rahasta laajemmin on kyse myös siksi, että Etelä-Korea ja varsinkin sen pääkaupunki Soul on yksi maailman tärkeimmistä liike-elämän keskuksista. Olympialaiset tekevät talviurheilua tunnetuksi koko Aasiassa ja avaavat valtavia taloudellisia mahdollisuuksia KOK:lle ja urheiluvälinevalmistajille.

Niin kuin tavaksi on tullut, oli Pyeongchangin hakemuksen takana vahvasti myös Etelä-Korean valtio. Presidentti Lee Myung-Bak oli paikalla Etelä-Afrikan Durbanissa, jossa ratkaiseva äänestys käytiin keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.