Rahaa ja politiikkaa

Eteläkorealainen pikkukaupunki Pyeongchang on vuoden 2018 talviolympialaisten näyttämö. Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ratkaisu oli tällä kertaa harvinaisen selvä: Pyeongchang sai jo ensimmäisellä äänestyskierroksella selvästi yli puolet äänistä.

Mikä sitten ratkaisi pelin asukasluvultaan suurin piirtein Mikkelin kokoisen kaupungin eduksi?

Olympiakomiteaa miellytti varmasti se, että kaikki tulevat suorituspaikat sijaitsevat lähellä toisiaan. Se helpottaa kisojen järjestämistä, mutta myös urheilijoiden ja muiden kisavieraiden liikkumista.

Suurin syy oli kuitenkin raha. Pyeongchengin kisojen alustava budjetti on selvästi suurempi kuin kisoja myös havitelleiden Münchenin ja Annecyn. Rahaa kuluu varsinaisten kisojen järjestämiseen, mutta myös tarvittavan infrastruktuurin rakentamiseen.

Rahasta laajemmin on kyse myös siksi, että Etelä-Korea ja varsinkin sen pääkaupunki Soul on yksi maailman tärkeimmistä liike-elämän keskuksista. Olympialaiset tekevät talviurheilua tunnetuksi koko Aasiassa ja avaavat valtavia taloudellisia mahdollisuuksia KOK:lle ja urheiluvälinevalmistajille.

Niin kuin tavaksi on tullut, oli Pyeongchangin hakemuksen takana vahvasti myös Etelä-Korean valtio. Presidentti Lee Myung-Bak oli paikalla Etelä-Afrikan Durbanissa, jossa ratkaiseva äänestys käytiin keskiviikkona.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.