Rahaa vääriin kohteisiin

Keskustan äänenkannattajan Suomenmaan päätoimittaja Timo Laaninen kirjoitti perjantaina lehdessään Nuorisosäätiön puolustuspuheenvuoron. Laaninen arveli, että se jää "pieneksi piipitykseksi uutisten valtavirtaa vastaan".

Ei nyt sentään. Ainakin minua Laanisen kolumni innoitti omassa työssäni.

Laaninen ryhtyi urakkaansa, koska Nuorisosäätiöstä kirjoitettujen juttujen sävy on ollut kriittinen, jopa tuomitseva. Laanisen mielestä Nuorisosäätiö on kuitenkin sosiaalisen toiminnan menestystarina.

Tämän vuoden loppuun mennessä säätiöllä on 3 000 asuntoa, joissa asuu 4 000 vuokralaista. Vuokratuloja säätiö saakin vuodessa yli 12 miljoonaa. Asunto-omaisuuden arvo on huikeat 200 miljoonaa euroa.

Nuorisosäätiön perustivat aikoinaan keskustalaiset ja sitä johtavat edelleen keskustalaiset. Puolue voi olla Laanisen mielestä ylpeä tämän porukan aikaansaannoksista.

Ylpeä saa olla, jos on aihetta.

Aihetta voi ollakin. Nuorisosäätiö on ollut lievittämässä vuokra-asuntopulaa pääkaupunkiseudulla. Helsinkiin ja sen naapurikuntiin on 1960-luvulta lähtien pakkautunut tuhansia ja taas tuhansia nuoria ihmisiä muualta Suomesta. Asuntoja on tarvittu.

Nuorisosäätiön asunnossa asui minunkin tyttäreni hetken aikaa päästyään opiskelemaan Helsingin yliopistoon.

Se on kuitenkin muistettava, ettei Nuorisosäätiö ole ollut mikään hyväntekeväisyysjärjestö. Vuokrat ovat olleet käypiä vuokria. Vuosien saatossa säätiö on kyennytkin luomaan itselleen lähes puolitoista miljoonaa arava- ja korkotukilainoista vapaata pääomaa, niin kuin Patentti- ja rekisterihallituksen ja Aran tuoreet raportit todistavat.

Siitä huolimatta on luonnollisesti hyvä, että nuorille on ylipäänsä tarjolla vuokra-asuntoja. Tarve on tällä hetkelläkin suuri. Nuorisosäätiön asuntoihin on lähes tuhannen hakijan jono.

Vaalirahoituksen epäselvyyksissä ei kuitenkaan ole kysymys, että poliitikoille ja puolueille menneet eurot olisi hankittu epärehellisillä tai moraalisesti arveluttavilla keinoilla. Ongelmia on tullut, kun poliitikot eivät lain määräyksistä huolimatta ole ilmoittaneet saamistaan rahoista tai rahaa on jaettu, vaikka sitä ei olisi saanut tai voinut jakaa.

Nuorisosäätiön sääntöihin ei ole kirjattu, että säätiön yksi tehtävä olisi keskustan tai keskustalaisten poliitikkojen tukeminen. Siitä huolimatta on tuettu. Nyt epäillään, että säätiö on sen vuoksi rikkonut säätiölakia.

Nuorisosäätiö on muutenkin käyttänyt rahaa hulvattomasti. Entiselle puheenjohtajalle, kansanedustaja Antti Kaikkoselle maksettiin viime vuonna peräti 42 000 kokous- ja muita palkkioita. Se on enemmän kuin suomalaisen palkansaajan keskipalkka.

Henkilökunnalle on järjestetty hulppeita pikkujouluja ja opintomatkoja viehättäviin kaupunkikohteisiin eri puolille Eurooppaa.

Säätiön toimintaa koskevissa selvityksissä epäilläänkin, että vuokralaisilta on peritty vuokraa vähän enemmän kuin olisi ollut tarpeen. Vuokralaisten keskusliiton mukaan ylivuokria pitäisi palauttaa.

Missään ei ole myöskään epäilty, että konkurssiin ajautuneen Novan rahat olisi aikanaan hankittu kepulikonsteilla. Kaipa Arto Merisalolla ja Tapani Yli-Saunamäellä oli aivan normaali liikeidea, joka toimi jonkin aikaa. Rahaa tuli, mutta kun kiinteistöbisnes romahti, romahti myös rahantulo.

Kyseenalaista on se, että Nova rahoitti puolueita ja yksittäisiä poliitikkoja suurilla summilla, vaikka sillä ei olisi ollut siihen varaa. Miksi näin, ehkä sekin joskus selviää. Silkasta jaloudesta ei kuitenkaan varmasti ollut kyse.

Hyvä veli Timo. Olet kokenut toimittaja. Sen lisäksi olet ollut kolmen pääministerin läheinen avustaja. Kyllä sinun pitäisi ymmärtää, että jos epäillään tai moititaan joitakin politiikkaan pesiytyneitä käytäntöjä, ei kyseenalaiseksi aseteta koko poliittista järjestelmää.

Jos taas moititaan Nuorisosäätiötä löysästä rahankäytöstä tai poliitikkojen tukemisesta, ei moitita säätiötä sen tekemästä perustyöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.