Rahan ja tarpeiden ristiriita

Suomalaiset ovat unohtaneet, ettei hyvinvointivaltio sisällä vain oikeuksia vaan myös vastuuta ja velvollisuuksia. Siihen ei sovi kaikki mulle heti -ajattelu.

Jotenkin tähän tapaan valtiosihteeri Raimo Sailas kuvasi hyvinvointiyhteiskunnan perusfilosofiaa Kuopion kaupungintalolla muutama vuosi sitten.

Se on tullut usein mieleeni, kun esille nousee ristiriita säästöjen ja kuntalaisille tarjottavien palvelujen välillä. Tuorein episodi on viime viikolta, jolloin koulutuspalvelukeskus esitti vuoden 2010 toimintasuunnitelmassaan iltapäiväkerhojen lakkauttamista, jotta koulutoimi saa kasaan tälle vuodelle vaaditut säästötavoitteet.

Onneksi varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta pakitti suunnitelman samantien. Ekaluokkalaisia ei nyt vain voi nykyaikana jättää yksin kotiin useiksi tunneiksi.

Se on myös suhteellisen edullinen toimintamuoto, joka voi estää joidenkin lasten kohdalla isompien ongelmien syntymisen. Ainakin se helpottaa satojen kuopiolaisten perheiden elämää.

Mutta mitä oli täysin järjettömältä tuntuvan esityksen takana? Oliko koulutoimen tavoitteena kenties vain viestiä, ettei säästövaraa enää ole? Vai oliko suunnitelmissa ulkoistaa iltapäiväkerhojen järjestäminen toiselle taholle?

Koulutoimen kustannukset ovat Kuopiossa nousseet, vaikka lapsimäärä on vähentynyt. Suurin osa kustannusten noususta johtuu kuitenkin opettajien palkkatason noususta, ja koulutoimen budjetista puolestaan valtaosa koostuu palkoista.

Koulut ja raha -keskustelussa kaupungin poliittinen johto ja koulujen johto tuntuvat elävän aivan eri planeetoilla. Opettajakunnan mielestä mistään ei ole varaa säästää. Johdon mielestä säästökohteita pitäisi löytyä.

Sivusta tätä näytelmää katsova joutuu väkisinkin miettimään, onko kaikki säästökohteet todella etsitty.

Opetushallituksen erityisasiantuntija Riitta Rajala kertoi Savon Sanomissa 27.1., että monet kunnat pyörittävät iltapäiväkerhoja kokonaan valtionosuuksilla sekä vanhemmilta perittävillä toimintamaksuilla.

Kuopiossa kaupunki on varannut iltapäiväkerhoihin kaupungin budjetista 160 000 euroa elo-joulukuuksi. Silti vanhemmilta perittävät maksut ovat jo lakisääteisesti katossa.

Miksi muualla sitten selvitään jopa kokonaan ilman kunnan osuutta, mutta Kuopiossa harkitaan vain koko toiminnan lakkauttamista?

Kysyn, en vastaa. Koska en aidosti tiedä.

Rahapulan ja tarpeiden ristiriidassa auttaisi, jos jokainen muistaisi Sailaksen peräänkuuluttaman vastuun ja velvollisuudet.

Vieläkin löytyy vanhoja ihmisiä, jotka jättävät osan kunnan maksamista taksimatkoista käyttämättä, vaikka niitä aidosti tarvitsisivat. Vastaavasti yhä useampi ajattelee, että yhteiskunnalta kannattaa ottaa kaikki, minkä vain irti saa.

Jostakin näiden kahden ääripään välistä löytyy kai hyvinvointivaltion ideaali, jota kohti jokainen voi halutessaan pyrkiä.

Mikä sitten on eri osapuolten vastuu Kuopion koulutoimen säästöjen suhteen?

Vaativat vanhemmat voisivat miettiä, ovatko kaikki kouluille ja opettajille ladatut odotukset realistisia. Aika moni opettaja on sanonut, että nykypäivänä lapsia hankalampia ovat lasten vanhemmat.

Lisäksi joissakin tapauksissa kuntalaisten on ehkä hyväksyttävä myös maksujen korotuksia. Sekin on osa vastuuta.

Resurssipulaa valittavat opettajat voisivat miettiä, onko heidän työnsä organisoitu järkevän tehokkaasti. Säästöjä etsivät virkamiehet voisivat uskaltaa tarkastella, ovatko kaikki nykyiset toimintatavat riittävän hyviä ja tehokkaita.

Voisiko esimerkiksi erityisopetuksen jatkuvalle kasvutarpeelle etsiä vaihtoehtoja? Opettajatkin ovat kaivanneet lisätaitoja pärjätäkseen hankalien oppilaiden kanssa.

Ja toki vastuu koskee myös säästöjä vaativia poliittisia päättäjiä. He voisivat vielä kerran harkita, onko säästötavoitteen suuruus kaikesta huolimatta realistinen.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.