Rahapelihaittojen ehkäisy kaipaa uusia keinoja

Taannoisen kyselyn mukaan melkein puolet suomalaisista katsoo, että rahapelaaminen on jokaisen oma asia. Käsitys kaipaa päivitystä, sillä tuoreen selvityksen mukaan noin 727 000 suomalaista kärsii läheisen rahapelaamisesta. Peliongelmaisia on noin 124 000. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa rahapelaajien joukko on Suomessa kasvanut.

Ongelmapelaaminen voi johtaa stressiin, unettomuuteen, mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöihin, päihdeongelmiin, sosiaalisiin haittoihin ja tietysti rahavaikeuksiin. Karmeimmillaan rahapelaamisen myötä ihminen ajautuu rikolliseen toimintaan.

Tutkimusten mukaan pelaamisesta kärsivät eniten pienituloiset. Tosiseikasta ei ole pitkä matka johtopäätökseen, että ongelmapelaaminen on tulonsiirto köyhiltä rikkaille.

Jo tällä hetkellä suomalaisessa lainsäädännössä on runsaasti rajoituksia ja sääntelyä, joilla pyritään rahapelihaittojen torjuntaan. Ne eivät kaikesta päätellen enää tepsi. On keksittävä uusia keinoja suitsia peliautomaatteja hakkaavien ihmisten himoa tuhlata rahojaan.

Selvityksessä ehdotetaan, että rahapeliautomaatteja ei sijoitettaisi esimerkiksi koulujen läheisyyteen. Esimerkiksi Italiassa pelimyyntipisteitä ei saa olla 500 metrin säteellä kouluista, päiväkodeista tai kirkoista.

Käytännössä ehdotus tarkoittaa, että nykyisestä rahapeliautomaattien hajasijoituksesta luovuttaisiin. Pelaamista olisi syytä rajoittaa myös anniskelupaikoissa ja velvoittaa anniskelupaikka estämään pelaamisen päihtyneenä.

Ehdotukset ovat mainioita, sillä ongelmapelaamisen ehkäisyyn pätee sama periaate kuin alkoholihaittojen torjuntaan: tehokkainta on rajoittaa saatavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.