Raharikkaat rakastavat elvyttäviä keskuspankkeja

Sijoittajien keskuudessa Shinzo Abe on kova nimi.

Hän on Japanin pääministeri, joka on saanut maansa talouden kasvuun 20 vuotta jatkuneen kituliaan kauden jälkeen. Abenomics on termi, jolla kuvataan hänen hulvatonta elvytyspolitiikkaansa, 90 miljardin euron panostuksia muun muassa tsunamin tuhoamien alueiden jälleenrakentamiseen ja yritysten investointitukiin.

Japanin keskuspankki tukee pääministerin politiikkaa tavoittelemalla inflaatiota. Deflaatio onkin ollut Japanin kansantalouden sitkein ja ikävin tauti, se kun on hävittänyt kansalaisten kulutushalut, koska aina huomenna saa halvemmalla. Ja kun ihmiset eivät halua kuluttaa, miksipä yrityksetkään investoisivat.

Raharikkaat sijoittajat ovat rakastuneet Japaniin ja sen pääministeriin, koska pörssikursseilla on aina tapana nousta voimakkaan elvytyksen seurauksena. Niin on jo käynytkin.

Osta ja unohda–sijoitusstrategia ei välttämättä toimi Japanissa. Menneiden 20 vuoden aikana maa on elvyttänyt taloutta 5000 miljardilla eurolla eli yli 50 kertaa suuremmalla summalla kuin nyt on tarkoitus. Elvytys ei tuonut kestävää kasvua. Deflaatio ei hellittänyt otettaan. Niin voi käydä nytkin. Epävarmuus on näkynytkin voimakkaana kurssiheilahteluna. Sijoittajan katse on kääntymässä Japaniin erityisen tiiviisti juuri elvytyksen takia. Lisäksi Pohjoismaiset osakemarkkinat ovat yltäneet reippaasti kovempaan nousuun kuin koko maailman osakemarkkinat. Hinnoissa on paljon hyviä uutisia.

Nordean analyytikot katsovat, että osakkeiden painoa sijoitussalkussa kannattaa keventää ”peruspainoon”.

Euroopan sijoittajat ovat unohtamassa siksi, että maanosan talous on taantumassa ja yritysten tulokset näyttävät laskevan koko ajan. Elvyttäviä keskuspankkeja rakastavat sijoittajat palaavat luonnollisesti nopeasti takaisin, jos EU:ssa ja euroalueella alkaa nykyistä korkoelvytystä rajumpi elvytys julkisen talouden rahoilla. Niin tarpeellista kuin se olisikin, se on epätodennäköistä valtioiden velkaantumisen takia.

Kurssinousun takia osakemarkkinoilla odotellaan ainakin lievää kurssien niiausta, joskin ainakin Nordean asiantuntijat uskovat nousutrendin jatkuvan lähikuukausina, kun keskuspankkielvytys jatkuu.

Yhdysvaltojen massiivinen 85 miljardin dollarin kuukausittainen elvytystahti merkitsee pyörein luvuin vuosittain noin 4000 dollarin ostovoiman lisäystä jokaista amerikkalaista kohti. Elvytyksen tavoite on saada raha liikkeelle, mutta kasvu ei ole kestävällä pohjalla, ellei maahan synny uutta teollista tuotantoa. Sellaistakin on tosin nähty, kun amerikkalaiset ovat siirtäneet tuotantokoneistojaan Kaukoidästä takaisin Yhdysvaltojen maaperälle.

Sijoitusmarkkinoiden tilannetta voi pitää sairaana, sillä sijoittajien suurin pelko tuntuu olevan, että voimakas kasvu alkaa ja keskuspankkielvytykset loppuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.