Raimo Sailas pöyhi oravanpesän pohjia

Pitkällä sairauslomalla parhaillaan oleva valtiosihteeri Raimo Sailas palaa näillä näkymin työpaikalleen syyskuun alussa. Sailas on valtiovarainministeriön korkein virkamies, mutta ministeriötä johtaa kuitenkin toinen sosiaalidemokraatti, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, joka on myös SDP:n puheenjohtaja. Kahden sosiaalidemokraatin yhteistyön sujumista on mielenkiintoista seurata, siksi etäällä heidän käsityksensä valtiontalouden nykytilasta ovat.

Esimakua saatiin keskiviikkona, kun Sailas Porissa ryöpytti uuden hallituksen ohjelmaa ja erityisesti talouslinjaa. Hallituksen ohjelma on kirjoitettu kuin muuta maailmaa ei olisikaan. "Se on todella sieltä oravanpesän pohjalta kotoisin", Sailas sivalsi.

Hallitusohjelmassa valtiosihteeriä tökkii erityisesti kaksi asiaa. Valtiontaloutta hallitus aikoo vaalikaudella tasapainottaa 2,5 miljardilla eurolla, vaikka valtiovarainministeriön laskelmien mukaan välittömät leikkaus- ja veronkorotustarpeet ovat 6 miljardia euroa. Lakisääteinen eläkeikä pitäisi jo alkaneella vaalikaudella nostaa 65 vuoteen.

Sailaksen arvostelun kärki suuntautuu sosiaalidemokraatteihin. Hallitusneuvotteluissa kokoomus vänkäsi reippaampia talouden tasapainottamistoimia, mutta SDP:lle se ei käynyt. Eläkeiän noston SDP jo ennen vaaleja määritteli kynnyskysymykseksi hallitukseen menolleen. Eläkeiän nostamista eivät hyväksyneet myöskään palkansaajajärjestöt työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa. Se oli suuri virhe, Sailas julisti.

Sailas on kokenut ja monessa liemessä keitetty virkamies. Hän tietää tarkasti, miten Suomen poliittinen järjestelmä toimii ja mikä on mahdollista, mikä taas ei. Hän on myös lukenut hallitusohjelman tarkasti ja huomannut, että sieltä löytyy joustoa: hallitus on valmis tarkistamaan tasapainottamistoimia, jos talous ei kehity yhtä myönteisesti kuin hallitusohjelmassa oletetaan. Tähän Sailas poliitikkoja kärkevillä puheillaan patistelee.

Tilastokeskus kertoi torstaina, että Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 3,6 prosenttia eli puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin vielä maaliskuussa arvioitiin. Kohtalaisen hyvien kasvulukujen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä, sillä tuotanto oli edelleen selvästi alempana kuin talouskriisiä edeltäneenä vuonna 2008. Kansantalouteen syntynyttä kuoppaa luodaan umpeen hyvää vauhtia, mutta se ei tarkoita sitä, että kasvu jatkuu vuosikausia samaa tahtia.

Todennäköistä on, että hallitus jo syksyllä joutuu tekemään uusia päätöksiä hallitusneuvotteluissa sovittujen lisäksi. MTV3:n Porissa järjestämässä poliitikkotentissä palloteltiin uusilla 100 miljoonan euron leikkauksilla. Epäselväksi jäi, onko jostakin jo sovittu. Vaikka olisikin, sadalla miljoonalla ei vielä pitkälle pötkitä. Syksyllä pöytään joudutaan lyömään paljon suurempia lukuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.