Raiskaajan oikea paikka on vankilassa

Raiskauksista langetettavat tuomiot ovat kovenemassa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) uskoo, että erityisesti ehdollisista vankeusrangaistuksista keskustellaan syksyllä, kun Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos saa valmiiksi Suomen raiskausrikosten rangaistuskäytäntöä koskevan selvityksen (Helsingin Sanomat 10.7.).

Tuomiokäytäntö raiskausrikoksissa on ollut suuri puheenaihe viime vuosina. Kansalaisten raivo on kohdistunut etenkin moniin hovioikeuksien ratkaisuihin, joissa raiskaajien tuomioita on lievennetty. Tuomioistuin on käyttänyt usein rangaistusasteikon alapäätä, jonka vuoksi raiskaaja on selvinnyt teostaan jopa sakkotuomiolla tai ehdonalaisella vankeusrangaistuksella.

Raiskaaja on raaka rikollinen, jolle pitää langettaa pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus. Raiskaajan uhrille muodostuvat usein elinikäiset henkiset vammat ja pelkotilat. Raiskaaja halventaa ja alistaa. Hänen tekoaan ei voi mitenkään ymmärtää. Teot ovat tuomittavia.

Oikeusministeri Henrikssonilla ja oikeusministeriön virkamiehillä on haastava työ saattaa raiskaustuomiot ajan tasalle. Laki tiukentui kesäkuun alussa, jolloin sukupuoliyhteys sammuneen tai muuten puolustuskyvyttömän kanssa alettiin määritellä aina raiskaukseksi. Nyt raiskaukseksi katsotaan kaikki tilanteet, joissa tekijä käyttää hyväkseen uhrin puolustuskyvyttömyyttä. Samalla teosta seuraavat rangaistukset koventuivat.

Raiskaaja pääsee kuitenkin edelleen liian helpolla. Olisi oikein, että raiskaajat tuomittaisiin nykyistä huomattavasti useammin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Raiskaajat tulisi ohjata myös hoitoon. Kärjekkäimmät tahot ovat vaatineet jopa kastraation käyttöönottamista, kun ihminen on syyllistynyt törkeään raiskaukseen useita kertoja. Kansainvälisten lakien ja oikeuskäytännön mukaan kastraation käyttöön ottaminen ei ole mahdollista, ellei lakeja muuteta.

Toinen masentava puheenaihe viime kuukausina on ollut pedofilia. Kirkon ja erityisesti vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneet lasten hyväksikäyttötapaukset ovat olleet julmia.

Suomen Rauhanyhdistys on luvannut auttaa poliisia epäiltyjen tapausten selvittämisessä. Tavoitteena on saada syylliset kiinni ja viedä heidät oikeuden eteen. Valitettavasti näyttää siltä, ettei SRK.n johto ole täysillä poliisin rinnalla.

Haluaako rauhanyhdistys peitellä tai salata jotakin? Vastuu on myös koko vanhoillislestadiolaisella liikkeellä. Sen on tultava ulos kuorestaan. Uskonnon varjolla ei saa suojella rikoksentekijöitä.

Pedofiliatapausten paljastuminen kirkon ja muiden uskonnollisten yhteisöjen piirissä ovat olleet lohdutonta luettavaa meillä ja maailmalla. Rikosten paljastuminen kertoo myös siitä, että uhrit ja heidän läheisensä uskaltavat kertoa kärsimyksistään. Se on hyvä asia. Uhreja pitää yhä enemmän kannustaa kertomaan heihin kohdistuneista rikoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.