Rajaniemen jatkopesti outo viesti Fimeasta

Sinikka Rajaniemen valinta reilun vuoden mittaiselle jatkokaudelle Fimean ylijohtajana herätti ihmetystä Kuopiossa, joka on alkuperäisen päätöksen mukaan viraston pääpaikka. Rajaniemi on hoitanut virkaa vuodesta 2009 eli silloisen uuden Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen perustamisesta lähtien. Hänen johdollaan Fimeassa on kuitenkin epäonnistuttu varsinaisen perustamispäätöksen toteuttamisessa. Fimean nykyisestä 230 työntekijästä vasta 50 on sijoittunut Kuopioon.

Kuopion väliaikaisen kaupunginjohtajan Jarmo Pirhosen mukaan Rajaniemen jatkoaika antaa viestin valtion ylimpien virkamiesten mahdollisuudesta suhtautua heitä velvoittaviin poliittisiin päätöksiin. Pirhonen on asian ytimessä. Rajaniemi sai jatkopestinsä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) esityksestä. Mattila on luvannut uuden esityksen Fimean pääpaikasta ennen kesäkuuta.

Helsingissä pysyvän Rajaniemen uudelleenvalinta ei ole tässä prosessissa hyvä enne Kuopion kannalta. Vaikutelmana pysyy, että Mattila on monen edeltäjänsä tavoin virkamiesjohdon vietävissä. Uutena muuttujana Fimean selvää tapausta hämärretään spekulaatioilla Euroopan lääkevirastosta.

Fimean siirrolle Kuopiosta Helsinkiin ei ole lukuisista selvityksistä huolimatta esitetty painavia perusteita. Voimassaolevan päätöksen mukaan Kuopio on viraston pääpaikka lopullisesti vuoden 2018 jälkeen. Rajaniemen jatkokauden päätös samana vuonna sopii hyvin aikatauluun, jolloin ylijohtajan virkakin voidaan täyttää vihdoin Kuopioon. Mattilan ja hallituksenkin uskottavuus vaatii, ettei jarrutustyötä palkita vesittämällä päätöstä jälleen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.