Rajansa jättiläiselläkin

Sukevan keskusvankilan peltojen ruokkima Iskolan suurnavetta on kunnianhimoinen ja kiintoisa yritys koko Suomen maataloudessa. Muutaman rohkean viljelijäperheen haaveena on ollut rakentaa tuotantolaitos, jossa muutaman vuoden kuluttua märehtii ja ammuu puolen tuhatta sarvipäätä.

Ensivaiheissa puhuttiin jopa 800 lehmästä, mutta se on todettu ainakin tässä vaiheessa turhan suurelliseksi. 500 lehmässäkin on näet Iskolan maatalousyrittäjille jo liikaa - ei tosin työmaana, vaan siksi, että yhteiskunnan mielestä yhdessä navetassa tuotetaan nyt liian paljon maitoa. Maidon pohjoista hintatukea maksetaan ainoastaan 3,5 miljoonaan litraan saakka, ja 500 lehmällä tuo raja ylitetään Iskolassa reippaasti.

Yhteiskunnan hyväksymään enimmäistukeen ei tarvita kuin kolmisensataa lehmää. Mikään laki ei estä Iskolan isäntiä ja emäntiä pitämästä viittäsataa tai kahdeksaasataa lehmää, mutta 3,5 miljoonan litran yli menevä tuotanto on myytävä markkinahinnalla eli käytännössä kahdeksan senttiä kiintiömaitoa halvemmalla. Siitä ei katetta synny.

Iskola on kokoluokassaan toistaiseksi ainoa Suomessa ja sellaisena myös pysynee jonkin tovin. Valtiovalta tukee toisaalta isoja yhteisnavetoita, mutta panee toisaalta aluepoliittisin perustein kovin ehdottomat rajat tuotannolle.

Eteläisen Suomen maidontuotannon hiipuessa koko Suomen maidontuotanto jää nykyisellään satoja miljoonia litroja alle EU:n asettamien maakohtaisten kiintiöitten. Suomessa olisi siis mahdollisuus lisätä jopa roimasti maidontuotantoa, ja itäisessä ja pohjoisessa Suomessa siihen olisi suorastaan halua. Pohjoisen tuen tiukat säännöt estävät kuitenkin hyvät hankkeet.

Iskolan ongelman taustalla on se, että tuotantokatto määräytyy tuotantolaitoksen - yhden navetan - mukaan, eikä yrittäjien, vaikka heitä on useita. Viranomaisten toivoisi löytävän Sukevan jättiläisen vaivoihin järkevän ratkaisun, kun kyse on kuitenkin ainutlaatuisesta valtakunnallisesta tuotantoratkaisusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.