Rajansa voitollakin

Osin valtio-omisteisen sähköyhtiö Fortumin johto on ollut tunnetusti hyvä tekemään tulosta ja saanut siitä myös runsaan palkinnon erilaisina optioina, joiden suuruutta tavallinen kansa on suorastaan kavahtanut.

Fortum on esitellyt nyt viime vuoden tuloksensa, ja keskustelua syntyy, vaikka optioista ei ole mainittu vielä juuri sanaakaan. 4,5 miljardin liikevaihdosta yhtiölle jäi puhdasta voittoa ennätysmäiset 1,8 miljardia euroa, josta se jakaa omistajilleen kaksi kolmasosaa hulppeina osinkoina. Suomen valtiollekin on luvassa 600 miljoonan euron lisätulot ensi keväänä.

On tietysti hyvä, että valtio saa tällaisia muhkeita summia yhteisten asioiden hoitoon. Tavallinen sähkönkäyttäjä ei voi olla kuitenkaan närkästymättä Fortumin suoranaisesta ahneudesta, sillä siitähän on jo kyse, kun voitto nousee jo yli kolmannekseen vuotuisesta liikevaihdosta. Vanhan kristillisen ajattelutavan mukaan yli kymmenen prosentin menevä korko on kiskontaa. Nyt Fortumin voittoprosentti huitelee jo lähempänä neljääkymmentä kuin kolmeakymmentä prosenttia.

Eikä tässä kaikki, vaan toimitusjohtaja Mikael Lilius puhuu avoimesti sähkötariffien korotuksen puolesta. Hän on ollut jo vuosia sitä mieltä, että suomalaisen sähkön hinta on saatava keskieurooppalaiselle tasolle ja siis huomattavasti korkeammalle, mihin maassa on totuttu tai mikä on ollut meillä mahdollista.

Poliitikot ovat kyllä ottaneet innolla kantaa Fortumin johdon ylettömiin optioihin. Nyt elinkeinoministeriön samaten kuten valtionyhtiöistä vastaavan puolustusministerin olisi syytä puuttua Fortumin hinnoitteluun. Sähkön jatkuvia hinnankorotuksia on perusteltu ympäristöpoliittisin syin, mutta kylmät numerot kertovat vallan toista: korotukset menevät lyhentämättöminä voimayhtiöiden lisävoittoihin. Tavallisen sähkönkuluttajan on mahdotonta hyväksyä tällaista menettelyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.