Rajaton ahneus on tiensä päässä

Neuvostoliiton hajoaminen ja sen edustaman sosiaalijärjestelmän henkinen haaksirikko jättivät liki koko maapallon vapaaksi ns. vapaille markkinavoimille. Kaikkialla on myös nähty, että markkinavoimat ovat käyttäneet tilaisuutensa hyväkseen - ja usein räikeimmin entisissä sosialistisissa valtioissa.

Poliittinen voima on alistunut useimmissa maissa markkinatalouden ehtoihin, vaikka toki on nähty myös ne kielteiset seuraukset, mihin holtiton ahneus ja rahavallan omien, itsekkäitten pelisääntöjen noudattaminen johtaa. Veronmaksajat ovat joutuneet maksamaan pankkien ja muiden rahalaitosten miljardeihin ja yhteensä jopa biljardeihin euroihin nousevia jälkilaskuja "annettuna suureena", kuten sana kuuluu. Monta kertaa on ehditty jo huokaista, miten "voitot on yksityistetty ja tappiot yhteiskunnallistettu" tässä maailmanajassa.

Pankkiirit, sijoitusyhtiöitten palkolliset ja yritysjohtajat ovat rahastaneet surutta yhtiöitään eivät vain noususuhdanteen villeinä vuosina, vaan yhtä lailla myös laman oloissa. Häikäilemättömästi hankittuja optiomiljoonia on kyllä paheksuttu ilman, että rahamaailma olisi ottanut siitä opikseen New Yorkissa, Lontoon Cityssä tai muissa rahamaailman kansainvälisissä keskuksissa.

Tätä häikäilemättömyyttä on ilmennyt riittävästi myös Suomessa, vaikka meillä maksetut summat ovat vähäisiä senttejä maailmanlaajuisten rahajättien käsittelemien miljardien rinnalla.

Jo pitkään on kysytty, voiko rahamaailmaan piintynyt rajaton ahneus jatkua loputtomiin?

Tavalliset kansalaiset ovat tyytyneet vuosien ajan tuomitsemaan hengessään markkinavoimien häikäilemättömän käytöksen, mutta mihinkään näkyviä poliittisia heijastuksia ei noilla vaietun kansanosan protesteilla ole ollut. Yhdysvaltoja on totuttu pitämään kapitalismin kehtona ja ylimpänä esitaistelijana. Yllättävää on, että ensimmäisenä kadunmiehet ja -naiset ovat lähteneet barrikadeille siellä ja vieläpä rahavallan keskeisessä pyhätössä Wall Streetin pankkikadulla.

Facebookin ja muiden internetkanavien välityksellä on saatu tuhannet ja taas tuhannet vaatimaan loppua ahneuden aikakaudelle. New Yorkista protestit ovat laajentuneet nopeasti muihin Yhdysvaltojen suuriin rahakeskuksiin Atlantilta Tyynelle merelle.

Johtavatko nämä kansalaisprotestit sitten mihinkään Yhdysvalloissa?

Julkisuutta ne kyllä saavat ja keräävät laajaa kannatusta "99 prosentissa kansasta", kuten New Yorkin kaduilla on sanottu. Katujen kansanliike vaatisi kuitenkin tuekseen poliittista voimaa, ja sitä ei ainakaan vielä ole luvassa. Lähestyvä presidentinvaalitaistelu tekee johtavat poliitikot aroiksi, koska kampanjat ovat kalliita. Tyytymättömyys työväestöä lähellä olevaa presidentti Barack Obamaa kohtaan on johtanut myös siihen, että republikaaninen oikeisto on ajamassa ohi demokraattien.

Globaalitaloudessa ei liiku vain raha reaaliajassa maasta ja maanosasta toiseen. Yhtä lailla uusi tekniikka on vapauttanut myös kapitalismin arvostelijat ajan ja paikan kahleista. Mitä USA:ssa tänään, se on Euroopassa heti seuraavana aamuna.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.