Rajoilla rakoilee

Oma lääni antoi 1990-luvun lopulle saakka suomalaisille perusidentiteetin, missä ovat heidän juurensa tai mikä on heidän paikkansa tässä maassa. Uudet suurläänit syntyivät vähäverisinä, ei niistä ollut eläjiksi. Olisi maailman kahdeksas ihme, jos suomalaiset alkaisivat katsoa maailmaa nykyisten elyjen ja avien rajojen pohjalta.

Läänien lähtö on tehnyt tilaa vanhan maakunta-ajattelun paluulle. Maakunnatkin ovat kuitenkin nykyisin pirstoutuneita, esimerkiksi historiallista Pohjanmaata on neljää eri lajia. Savoja on virallisesti kaksi, mutta niin pohjoinen kuin etelä ovat jakaantuneet henkisesti useampiin osiin.

Kuntauudistuksen yhteydessä on ilmennyt henkeä, että myös maakuntajakoa olisi syytä tarkistaa ja vähentää samalla maakuntien määrää. Jokainen nykyinen itsenäinen maakunta taistelee tietenkin tiukasti omasta olemassaolostaan ja haluaa säilyttää myös rajansa koskemattomina.

Mutta maakuntien tulevaisuus ei ole kiinni vain maakuntaliittojen tahdosta. Terveydenhuollon uudet järjestelyt näyttävät olevan maakuntahenkeä vaikuttavampi voima ainakin muutamissa kunnissa. Tuoreita muutospaineita on ilmennyt myös Savossa, kun pieni Suomenniemen kunta tähyää vahvasti Etelä-Karjalaan ja kääntää samalla selkäänsä Etelä-Savolle. Keski-Suomen eteläisistä osista Jämsänjokilaaksosta ja Kuhmoisista ollaan hakeutumassa nyt vakavasti Tampereen ja Pirkanmaan suuntaan.

Maakuntajakoa ei pitäisi tehdä missään nimessä yksistään terveydenhuollon tarpeitten mukaan. Käytännössä sairaalaratkaisut kuitenkin ohjaavat kehitystä tiettyyn suuntaan, kun puolet kuntien menoista menee juuri terveyspalveluihin. Tuleva hallitus ei näytä suuntaa vain kuntauudistukselle, vaan joutuu ottamaan kantaa myös maakuntajakoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.