Rajoituksia on tulossa

Tiistaina eduskunnan lähetekeskusteluun tulleet pikavippejä koskevat lakialoitteet ovat Suomen Pienlainayhdistykselle kuin punainen vaate. Kokoomuslaiset kansanedustajat Sampsa Kataja ja Lenita Toivakka ovat vaatineet pikavippibisneksen rajoittamista.

Rajoitusten kannattajat näkevät, että pikavippi tulee asiakkaalle kohtuuttoman kalliiksi. Korko ja lainaan liittyvät kulut yhteen laskettuina ovat nousseet usein kohtuuttoman korkeiksi.

Lainamainontaa on lisäksi kohdennettu erityisesti nuorille, jotka ovat saattaneet joutua vaikeaan velkakierteeseen. Kuluttajavirasto on useaan otteeseen puuttunut pienlainayritysten mainontaan.

Pienlainayhdistys pitää lakialoitteita pikavippien rajoittamisesta täysin mahdottomana. Yhdistyksen mukaan kyseessä on laillinen liiketoiminta, jonka kieltäminen olisi ennenkuulumatonta.

Pienlainayhdistyksen ongelma on se, että alalla toimii ”mustia lampaita”, jotka pilaavat kaikkien tätä liiketoimintaa harjoittavien yritysten maineen. Yhdistyksellä on ollut suuria vaikeuksia saada kaikki alalla toimivat yritykset ruotuun.

Jos eduskunta suitsii pikivippibisneksen, on mahdollista, että toimintaa johdetaan silloin ulkomailta. Eduskunnan on huomioitava tämä näkökulma. On kuitenkin oikein, että lainsäätäjä puuttuu kovalla kädellä pikavippeihin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.