Rajoituksia tarvitaan

Oikeusministeriössä on valmistunut esitys lainsäädännön muutoksista, joilla pyritään ehkäisemään pikaluottojen tarjontaan liittyviä ongelmia.

Pikaluotoilla tarkoitetaan muutaman sadan euron suuruisia, alle kolmen kuukauden pituisia kulutusluottoja, joita myönnetään tekstiviestillä tai internetissä tehtävän lainahakemuksen perusteella. Niiden saamiseksi ei tarvita vakuuksia.

Hallitus esittää, että pikaluottoja ja muita pieniä ja lyhytaikaisia luottoja markkinoitaessa olisi ilmoitettava luoton todellinen vuosikorko. Lisäksi lainanhakijan olisi todistettava henkilöllisyytensä. Joissakin tapauksissa pikaluoton on saanut toisen henkilön matkapuhelimella ja väärällä henkilöllisyydellä.

Jos kulutusluotto haetaan ja myönnetään kello 23:n ja 7:n välisenä aikana, luoton saisi esityksen mukaan nostaa vasta aamuseitsemältä.

Pikaluottojen tarjonta on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja ne ovat yksi ylivelkaantumisen syy. Pikaluottoja koskevista tuomioista yli 40 prosenttia on annettu 20-24-vuotiaille, enimmäkseen nuorille miehille.

Kulutuskeskeinen elämäntapa on ajanut seinään koko maailmassa. Siihen on kuulunut ajattelutapa, että rahaa on. Jos sitä ei irtoa seinästä, sitten vipataan, vaikka yöllä ja vaikka kaverin kännykällä. Tuskin maksun aika käy aina mielessäkään. Se, että tällaisen elämäntavan yleistymistä on rajoitettava lainsäädännöllä, kertoo paljon tästä ajasta.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriin tallennettiin yksityishenkilöiden uusia maksuhäiriöitä lähes viidennes enemmän kuin viime vuonna, yhteensä 190 000 kappaletta. Maksuhäiriömerkinnät ovat ikäviä seuralaisia.

Nuorten päähän kannattaisi takoa mahdollisimman varhain, että pikavippi on kallis velka.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.