Rajut iskut jatkuvat Afganistanissa

Ääri-islamilainen Taleban oli luotettavien lähteiden mukaan itsemurhaiskun takana Kabulissa, Afganistanissa maanantaina. Iskussa kuoli ainakin 41 ihmistä. Tuhotyö on osoitus, että maaperä Talebanin toiminnalle on edelleen vankka. Erilaisia iskuja on ollut useita tänä vuonna. Kuolonuhrien määrä sotilaat mukaan lukien on jo yli 2 200.

Tällä kerralla isku kohdistui Intian suurlähetystöön. Presidentti Hamid Karzai tuomitsi terroriteon ja arveli, että talebanit pyrkivät tuhoteollaan vahingoittamaan Afganistanin ja Intian välisiä suhteita.

Vakavaksi tapauksen tekee se, että isku oli Kabulissa pahin sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen johtamat joukot suistivat Talebanin hirmuhallinnon vallasta. Vieläkin raaempia iskuja on toteutettu muualla maassa. Itsemurhapommittaja tappoi yli sata ihmistä talebanien tukialueella Kandaharissa helmikuussa. Se on verisin isku tähän mennessä tänä vuonna. Kabulissa on maanantaisen iskun lisäksi tehty tänä vuonna jo kuusi kuolonuhreja vaatinutta itsemurhaiskua.

Lähes 70 000 ulkomaalaista sotilasta sekä Afganistanin omat sotilaat eivät ole pystyneet lamaannuttamaan Taleban-taistelijoita. Se johtunee osin siitä, että Talebanilla on varsinkin maaseudulla voimakkaita tukijoita. Apua tulee myös Pakistanin rajan takaa. Afganistanin johto onkin lukuisia kertoja syyttänyt Pakistania siitä, ettei se pane alueellaan toimivia terroristeja kuriin. Karzai on uhannut jopa tehdä iskuja naapurimaahansa.

Afganistanin vuoristoinen ja vaikeakulkuinen maasto on suosii talebaneja. He piiloutuvat sotilailta vuoristojen luolastoihin. Taleban saa tukea lisäksi köyhiltä viljelijöiltä. Terroristit lupaavat suojaa etenkin unikonkasvattajille. Afganistanhan on maailman suurin heroiinin alkulähde ja tuottaja. On selvää, että suuren osan rahoituksestaan Taleban saa salakuljettamalla ja myymällä huumeita.

Amerikkalaisvetoiset ulkomaalaiset joukot ovat puolestaan vaikeassa tilanteessa siksi, että niiden pitäisi hävittää unikkoviljelmät huumeongelman vuoksi. Jos joukot tuhoavat pellot, niin samalla ne saavat viljelijöiden vihat niskaansa.

Amerikkalaisvetoinen sotaretki Afganistaniin käynnistyi pian sen jälkeen, kun terroristijärjestö Al-Qaida toteutti hirvittävät itsemurhaiskunsa Yhdysvalloissa 11.9.2001. Lännen hyökkäys Taleban-hallintoa vastaan aktivoi itsemurhaiskut Afganistanissa. Ne ovat jatkuneet tähän päivään saakka, kuten maanantainen veriteko osoittaa.

Ulkomaisilla joukolla on käytännössä mahdoton tehtävä rauhoittaa Afganistan. Maa on ollut sisäisessä konfliktissa kolme vuosikymmentä. Hyökkääjät ovat aina joutuneet vetäytymään verissäpäin. Afganistania on vaikea saada rauhoittumaan, koska ideologiset ja uskonnolliset kiistat ovat syvällä. Kompromisseille ei ole sijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.