Rakennemuutos ei ole ohi

Metsäyhtiö UPM:n torstainen ilmoitus neljän paperikoneen sulkemisesta Suomessa, Englannissa ja Ranskassa kertoo, että puunjalostusteollisuuden rakennemuutos ei suinkaan ole vielä ohi. Suunta on entinen: kapasiteettia vähennetään Euroopassa ja lisätään Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Euroopassa paperin kulutus on laskenut jo pitkään. Sanomalehtien levikit laskevat, kun uutisia aikaisempaa enemmän luetaan netistä. Mainostajat seuraavat perässä. Konttoreissakin paperin kulutus laskee.

Aasiassa ja Etelä-Amerikassa tilanne ei vielä ole sama kuin Euroopassa. Siksi suurten kansainvälisten paperijättien kannattaa siirtää tuotantoaan lähelle ainakin toistaiseksi kasvavia markkinoita.

Suomessa UPM sulkee yhden paperikoneen Keski-Suomessa Jämsässä ja yhden Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa. Ilman työpaikkaa jää 226 ihmistä. Sen lisäksi UPM aikoo lakkauttaa 57 työpaikkaa Tampereen palvelukeskuksessa.

Tehostamisohjelma on järeämpi kuin osattiin odottaa. Euroopan markkinoilta poistuu huomattava osa – joidenkin laskelmien mukaan jopa lähes puolet – arvioidusta ylikapasiteetista.

Se on luonnollisesti helpotus UPM:n lisäksi myös muille alan toimijoille. Oma tuotteet on helpompi saada kaupaksi, kun kilpailu vähenee.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.