Rakkaudella Kuopiosta

Kuopio tanssii ja soi -festivaali on kuulunut kuopiolaiseen kesään jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Torstaina tanssiviikko avattiin jo 44. kerran, vielä menossa olevan toriremontin vuoksi jälleen satamatorilla.

Tällä kerralla tanssiviikon teema on rakkaus. On helppo ymmärtää, että teema antaa ohjelman rakentajille paljon vapauksia. Rakkaus on inspiroinut taiteilijoita enemmän kuin mikään muu asia kautta ihmiskunnan historian.

Niin kuin tanssiviikon taiteellinen johtaja Jorma Uotinen sanoi (Savon Sanomat 12.6.), esityksissä on kyse ihmisen kohtaamisesta. Rakkaus voidaan ymmärtää rakkautena ihmiseen, mutta myös rakkautena tanssiin.

Uotinen on toiminut tanssiviikon taiteellisen johtajana vuodesta 2002 lähtien eli jo yli kymmenen vuotta. Uotisen aikana tanssiviikolla on keskitytty nykytanssiin. Osin kysymys on resursseista: Kuopiossa ei ole riittävän mittavia tiloja suuriin klassisen tanssin produktioihin.

Keskittyminen nykytanssiin on kuitenkin avartanut tanssiviikon yleisön käsitystä tanssista. Korkeatasoiset kansainväliset esiintyjät ovat todistaneet, miten mielikuvituksekasta ja vapaata taide voi parhaimmillaan olla.

Kuopio tanssii ja soi -festivaalit on viikon mittainen pyrähdys, mutta Kuopiolle se on edelleen yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.