Rantarakentaminen ja luonto lumosivat

Valtakunnalliset asuntomessut päättyvät Kuopiossa tänään. Suomen suurin maksullinen yleisötapahtuma kerännee tällä kerralla noin 150 000 ihmisen kävijämäärän. Se oli myös järjestäjien tavoite. Messut järjestettiin nyt toisen kerran Kuopiossa. Seuraava isäntäkaupunki on Kokkola.

Kuopion messukuukausi on ollut menestys monella mittarilla mitattuna. Tapahtumaa suosi pääosin kaunis ja helteinen sää, joka sai ihmiset liikkeelle. Messualueeseen Saaristokaupungissa kohdistui jo etukäteen valtava kohu huikaisevan kauniin luonnon vuoksi. Järvimaisemat lumosivat lukuisat messuvieraat.

Messujen yksi erikoisuus oli se, että ennen avajaisia myymättömiä kohteita oli vain kolme. Tarjolla oli runsaasti mielenkiintoisia asumis- ja sisustusratkaisuja. Myös energian säästäminen on ollut korostetusti esillä. Alueen kodit ovat pääosin tavallisia asuntoja, jotka sijaitsevat upeilla tonteilla Kallaveden äärellä. Luksusta tarjottiin vähän, käytännöllisiä ratkaisuja sitäkin enemmän.

Messukodeissa on nähty persoonallista rakentamista ja sisustamista, joista esimerkkeinä poreammeet ja tekstiilivaihtoehdot. Rakentajat panostivat erityisesti pihoihin. Kivi, nurmikko ja puut muodostavat toimivan ja houkuttelevan kokonaisuuden. Erikoista ovat myös rantasaunat. Asiantuntijoiden mukaan suomalaiset seuraavat nyt keskieurooppalaista trendiä, joka näkyy monissa Kuopion messukohteissa.

Messuvieraat ihmettelivät, kuinka ylipäätään on mahdollista nykyaikana rakentaa näin lähelle rantaviivaa. Kuopio osoitti, että kaupungissa kaavoituksen voi tehdä asukas- ja asiakaslähtöisesti. Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen ilmoitti messujen aattona 15.7., että Kuopio suosii rantarakentamista siitä yksinkertaisesta syystä, että kaupungilla on rantaa vaikka muille jakaa. Kuopion rantaviivan yhteenlaskettu pituus on noin 2 800 kilometriä.

Rantarakentamisen hienouksiin ei kaikilla messuisännillä ole mahdollisuuksia eikä varaa. Kuopio on poikkeus ja toi sen näkyvästi myös esille. Tontit ja asumisratkaisut jäivät useimpien vieraiden mieliin. Messualue on todellinen helmi. Se on näyteikkuna ihmisille, jotka harkitsevat muuttoa Savon sydämeen. Messujen teema "Hyvinvointia ja elämänlaatua" sopii loistavasti juuri Saaristokaupunkiin.

Kuopion asuntomessujen organisaatio toimi kitkattomasti. Erityinen kiitos kuuluu messuvieraiden kuljetuksista vastanneille ihmisille ja tahoille. Bussiyhteydet pelasivat kitkatta. Oman upean lisänsä antoivat matkustajasataman ja Saaristokaupungin välillä liikennöivät matkustaja-alukset.

Kuopio selviytyi suurtapahtumasta hyvin. Kaupungin majoituskapasiteetti riitti, vaikka vieraita oli välillä ruuhkaksi asti. Lukuisat oheistapahtumat satamatorilla ja muualla kaupungissa toivat pikantin ja miellyttävän lisämausteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.