Rapsakkaa ohjelmatyötä

Gallupkannatustaan rajusti nostaneita Perussuomalaisia on arvosteltu ohjelmallisten tavoitteiden puuttumisesta. Reilu viikko sitten puolue vastasi arvosteluun esittelemällä oman ilmastopoliittisen vaihtoehtonsa, niin sanotun Soinin mallin. Se sai laajaa julkisuutta tiedotusvälineissä. Toiset puolueet ja poliitikot kommentoivat ohjelmaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini korosti valmistelleensa ohjelmaa puolitoista vuotta.Täydestä taisi mennä, ainakin aluksi.

Yleisradion uutistoimitus keksi kuitenkin vertailla Soinin mallia lausuntoon, jonka SAK:lainen metalliliitto aikanaan antoi hallituksen tulevaisuusselonteon ilmasto- ja energiapoliittisesta osiosta. Paljastui, että Soini malli oli pitkälti kopio lausunnosta, eräin osin jopa niin tarkka kopio, että kielioppivirheetkin toistuivat.

Syytä samankaltaisuuteen ei tarvitse hakea kaukaa. Syy löytyy Perussuomalaisten puoluetoimistosta, jossa vaalityötä tekee entinen metalliliiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen. Mitäpä sitä uusia ja monimutkaisia ohjelmia kirjoittamaan, kun asioita on jo muualla mietitty.

Omien ohjelmien ja omaperäisten tavoitteiden esittäminen ei tietysti ole mikään itsetarkoitus. Jos Perussuomalaiset ovat ilmastoasioista samaa mieltä kuin metalliliitto, siinä ei ole mitään moitittavaa.

On kuitenkin äänestäjien aliarvioimista tarjoilla julkisuuteen ohjelmia, jotka ovat keskeisiltä osiltaan kopioita muualla kirjoitetuista ohjelmista. Yleensä sellaisesta jää kiinni, niin kuin nyt on käynyt Perussuomalaisille.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan puolueen seuraavia ohjelmia. Ehkä niistäkin löytyy jotakin tuttua, joka on peräisin Matti Putkosen entiseltä työpaikalta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.