Rapu verkossa

Vaalien lähestyessä poliitikot tulevat yhä hermostuneemmiksi. Heille tilanne on vaikea. Pitäisi saada kansa vakuuttuneeksi kyvystä hoitaa asiat, mutta keinot ovat epämieluisia ja niistä joudutaan vaikenemaan.

Terveydenhuollon kohdalla näyttää poliitikkojen hallitsevin piirre olevan neuvottomuus. Terveydenhuollon hallinto on jo melkoinen sekamelska, eikä sen purkamista näytetä osattavan edes ajatella. Hallintoa verrataan himmeliin, mutta oikeasti terveydenhuollon sotku on kuin rapu verkossa.

Suomen terveydenhuollossa on varmaan monta ongelmaa, mutta yksi on yli muiden. Se on monikanavainen rahoitus, koska se puolestaan poikii muita ongelmia.

Monikanavainen rahoitus tarkoittaa sitä, että raha potilaiden hoitoon tulee monesta lähteestä. Tärkeimmät ovat kunnat ja Kela. Monikanavainen rahoitus on rahanhukkaamisautomaatti.

Kun rahaa tulee kahdesta tuutista, alkaa väistämättä osaoptimointi. Potilaiden jonotuttamien ei maksa sairaalalle mitään. Jos pieni leikkaus maksaa vaikka tuhat euroa, saattaa rahaa hukkaantua odotteluaikana moninkertaisesti päivärahoihin. Silloin pieni halpa leikkaus muuttuu kalliiksi. Lisäksi potilas on koko ajan kipeänä ja odotuksen jälkeen hoitotulokset huononevat.

Jos sama taho maksaisi sekä leikkauksen että päivärahat, ei tulisi kuuloonkaan, että potilas olisi leikkaamatta vielä kuukausi leikkauspäätöksen jälkeen. Monikanavainen rahoitus on myös byrokratian lähde, kun potilasta siirretään paperin voimalla toisten rahoitusvastuuseen.

Kuntajohtajat kannattivat laajasti erikoissairaanhoidon ottamista valtiolle. Onnettomampaa ehdotusta tuskin pystyy keksimään. Silloin kaksikanavainen rahoitus muuttuisi kolmikanavaiseksi. Sen sijaan mahdollista olisi muodostaa ylikunnallinen elin, joka vastaisi koko terveydenhuollon rahoituksesta ja tilaamisesta. Ruotsissa se on maakunta, Englannissa valtiollinen organisaatio. Nykyinen erikoissairaanhoito ja perusterveydenhoito voidaan yhdistää.

Luonnollista olisi samalla yhtiöittää sairaalat ja terveyskeskukset kunnallisiksi yhtiöiksi. Se ei merkitse yksityistämistä, koska rahoitus perustuisi edelleen veroihin ja yhtiöt olisivat yhteiskunnallisia ja voittoa tuottamattomia. Vielä varmempaa olisi tehdä palvelutuotanto osuuskunniksi. Silloin kynnys uudistukseen olisi matalampi, eivätkä tulevatkaan kunnanisät voisi laittaa yhtiötä lihoiksi.

Myös rahoittajan voisi tehdä osuuskuntamuotoon. Se olisi kuntien osuuskunta ja se huolehtisi kaikista kustannuksista, niin hoidoista kuin päivärahoista, kuntoutuksesta, lääkekorvauksista, matkakorvauksista ja yksityisten palvelujen maksuista.

Tämä mahdollistaisi terveydenhuollon laajan kehittämisen ja olisi vahva lääke myös henkilökuntapulaan, kun julkinen terveydenhuolto tulisi työnantajana kilpailukykyiseksi yksityisen kanssa. Terveyskeskus tulisi vertailukelpoiseksi nykyisen työterveyshuollon kanssa. Oleellista on, että perusterveydenhuollosta on tehtävä käyttäjälle maksuttomia.

Voittajat kirjoittavat historian. Häviäjät kirjoittavat laulut.

lKirjoittaja on yleislääketieteen professori Itä-Suomen yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.