Raskas voitto

Georgian istuva presidentti Mihail Saakavili onnistui uhkapelissään. Hän voitti lauantaina käydyt presidentinvaalit jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. Saakavili sai ensimmäisellä kierroksella yli puolet annetuista äänistä. Jos vaalien ratkaisu olisi siirtynyt toisella kierrokselle, yhdistynyt oppositio olisi saattanut yltää voittoon.

Oppositiolle Saakavilin voiton nieleminen on vaikeaa. Sunnuntaina Georgian pääkaupungin Tbilisin kaduilla kymmenet tuhannet opposition kannattajat osoittivat mieltään. Opposition mielestä vaalit olivat vilpilliset.

Tämä oli opposition viesti jo ennen vaaleja. Äänestäjiä lietsottiin uskomaan, että Saakavili ei voi voittaa rehellisissä vaaleissa. Jos jo sunnuntaina alkaneet levottomuudet jatkuvat - niin kuin on täysi syy odottaa - Saakavilin voitto saattaa osoittautua raskaaksi voitoksi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden mukaan minkäänlaisesta vaalivilpistä ei kuitenkaan ole näyttöä Etyjin tarkkailijat julistivat sunnuntaina, että vaalit olivat aidosti "kilpailulliset" ja ne näyttivät Georgian kansan tahdon.

Kansainvälisten tarkkailijoiden lausunnot tuskin kuitenkaan rauhoittavat oppositiota. Suuri osa georgialaisista on pettynyt vuonna 2004 valtaan ns. Ruusuvallankumouksen seurauksena nousseeseen Saakaviliin. Presidentin liki 90 prosentin kannatus on murentunut nopeasti.

Nyt käydyt presidentinvaalit järjestettiin juuri sen vuoksi. Saakavili tukahdutti kovin ottein häntä vastaan suunnatun mielenosoituksen marraskuussa ja päätti presidentinvaaleista turvatakseen oman asemansa. Uhkapeli kannatti, mutta hänen voittonsa ensimmäisellä kierroksella oli kuitenkin liian niukka. Presidentin asema ei kohentunut.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.