Raskas voitto

Georgian istuva presidentti Mihail Saakavili onnistui uhkapelissään. Hän voitti lauantaina käydyt presidentinvaalit jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. Saakavili sai ensimmäisellä kierroksella yli puolet annetuista äänistä. Jos vaalien ratkaisu olisi siirtynyt toisella kierrokselle, yhdistynyt oppositio olisi saattanut yltää voittoon.

Oppositiolle Saakavilin voiton nieleminen on vaikeaa. Sunnuntaina Georgian pääkaupungin Tbilisin kaduilla kymmenet tuhannet opposition kannattajat osoittivat mieltään. Opposition mielestä vaalit olivat vilpilliset.

Tämä oli opposition viesti jo ennen vaaleja. Äänestäjiä lietsottiin uskomaan, että Saakavili ei voi voittaa rehellisissä vaaleissa. Jos jo sunnuntaina alkaneet levottomuudet jatkuvat - niin kuin on täysi syy odottaa - Saakavilin voitto saattaa osoittautua raskaaksi voitoksi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden mukaan minkäänlaisesta vaalivilpistä ei kuitenkaan ole näyttöä Etyjin tarkkailijat julistivat sunnuntaina, että vaalit olivat aidosti "kilpailulliset" ja ne näyttivät Georgian kansan tahdon.

Kansainvälisten tarkkailijoiden lausunnot tuskin kuitenkaan rauhoittavat oppositiota. Suuri osa georgialaisista on pettynyt vuonna 2004 valtaan ns. Ruusuvallankumouksen seurauksena nousseeseen Saakaviliin. Presidentin liki 90 prosentin kannatus on murentunut nopeasti.

Nyt käydyt presidentinvaalit järjestettiin juuri sen vuoksi. Saakavili tukahdutti kovin ottein häntä vastaan suunnatun mielenosoituksen marraskuussa ja päätti presidentinvaaleista turvatakseen oman asemansa. Uhkapeli kannatti, mutta hänen voittonsa ensimmäisellä kierroksella oli kuitenkin liian niukka. Presidentin asema ei kohentunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.